CET, o tarfa batrana cu tarif de lux

CET, o tarfa batrana cu tarif de lux

0 75

Dupa perversiunile practicate iarna trecuta in apartamentele mai multor brasoveni, carora le-a trimis facturi astronomice, centrala de energie termica ce alimenteaza Brasovul mai depaseste un prag al degradarii. Batrana cocota de pe centura/ocolitoarea orasului nu se mai multumeste cu cont(r)actele individuale si vrea doar in grup. Conducerea furnizorului de energie termica a anuntat ca debransarile de la reteaua de alimentare nu se mai pot face individual, ci doar colectiv, prin actiuni la nivel de scara sau de bloc. Asa ca, cei care nu au depus cerere de debransare pana la termenul de la sfarsitul saptamanii trecute mai pot sa se deconecteze de la conductele CET doar daca mai gasesc cativa vecini doritori sa faca acelasi lucru. Sunt vizati locatarii din blocurile in care numarul celor care nu au renuntat inca la serviciile CET se incadreaza in limita de 30% din totalul proprietarilor de apartamente. Ei sunt cei care trebuie sa decida cum vor petrece aceasta iarna: fie debransati colectiv de la retea, urmand sa gaseasca o alternativa pentru incalzirea apartamentelor, fie beneficiind in continuare de serviciile furnizorului de energie termica. Nu oricum, insa, ci semnand contracte individuale cu centrala, prin care isi asuma facturile pe care furnizorul le va trimite pe adresa lor in sezonul rece. Si care ameninta sa fie uriase, in conditiile in care CET este hotarata sa factureze celor cativa consumatori razleti din bloc costurile distribuirii apei calde, ce se imparteau pana acum intre toti locatarii.
Noua modalitate de reglare a raporturilor cu CET-ul intareste impresia ca centrala devine o cocota tot mai greu de intretinut. Asumarea in avans a unor sume ce risca sa goleasca buzunarele bietilor consumatori nedebransati seamana cu sistemul „plata inainte”.Ca la curve.
Iar daca privim mai atent la coltul strazii, observam si proxenetii care ii imping pe nefericitii clienti captivi in bratele stafidite ale tarfei termice. Dupa ce au promis redresarea centralei si au infiintat parteneriatul EcoHeat, municipalitatea brasoveana si austriecii de la Warmebetriebe asteapta ca prostituata CET sa-si sleiasca puterile in ultimele prestatii din aceasta iarna. Abia atunci vor fi, probabil, dispusi sa preia infrastructura CET. Cu care, in cazul in care cei 33.000 de consumatori ramasi vor fi imputinati si mai tare de eventualele debransari colective, nu vor mai putea sa incalzeasca visele hibernale ale brasovenilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.