Cersetoria – pata de pe sarbatori

Cersetoria – pata de pe sarbatori

0 93

Noi, romanii, ne-am cam obisnuit, indeosebi postrevolutionar, sa asistam la tot felul de acte de cersetorie. Cu sau fara betesuguri, maroniii ies in haite organizate la intins mana, impanzind orasul. Participa de la copil de trei-patru ani – nu vorbesc de cei tinuti in brate si imprumutati din cersetoare in cersetoare – la batran. Si mai gasesc destui fraieri care sa le dea sa-si umple burdihanul cu alimente inaccesibile multora dintre noi si sa-si bage prin colibe aparatura electronica de ultimul strigat. Mai nou am vazut cum gastile de cersetori comunica intre ele prin telemobil, ca sa stie ce si cum.


?


Dar ce se intampla de sarbatori – ca sunt de iarna sau de primavera – intrece orice masura. Te si minunezi de unde au aparut cohortele insirate mai ales in locurile publice, aglomerate, si nu poti decat sa te crucesti, mai ales cand vezi ca sunt inca destui fraieri care le dau si le dau si iar le dau.


Iar daca le zici ceva sau vrei sa-i gonesti pentru ca te supara insistenta lor, sare stolul asupra ta.


In acest timp Politia nu poate actiona eficient pentru ca este legata de niste legi prost facute si in defavoarea oamenilor cinstiti. Nu amenzi, nu trimitere la domiciliu, ci regim de munca fortata in folosul comunitatii, asta ar mai pune lucrurile la punct. Caci exista destule cazarmi dezafectate – sau chiar hale industriale – unde sa fie tinut sub supraveghere acest jeg al societatii si de unde sa fie pus la munca. Numai astfel s-ar curate pata de pe sarbatori si de pe viata noastra.


?


Dan Bota


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.