Cernavoda – Reactoarele 3 si 4 la start in 2008

Cernavoda – Reactoarele 3 si 4 la start in 2008

0 137

Operatiunile pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi demarate in acest an, in functie de avizul pe care Romania il va primi de la autoritatile de concurenta de la Bruxelles, a anuntat luni ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unui seminar pe tema reducerii emisiilor de dioxid de carbon.
”Speram ca anul acesta, daca primim avizul de la Bruxelles, sa demaram operatiunile pentru realizarea reactoarelor 3 si 4”’, a spus ministrul.
Vosganian a declarat, pentru ROMPRES, ca Nuclearelectrica are nevoie de avizul Consiliului Concurentei pentru a negocia cu investitorii de la Reactoarele 3 si 4 participatia majoritara in compania de proiect.
‘Hotararea de Guvern prin care Nuclearelectrica va avea participatia majoritara in compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 a fost aprobata sub rezerva avizului de la Consiliul Concurentei. Ministerul Justitiei a trimis actul normativ catre Consiliul Concurentei, care va trebui sa decida daca aceasta masura este sau nu ajutor de stat’, a spus Vosganian la vremea respectiva.
Acesta a precizat ca orizontul de timp in care actul normativ va primi avizul Concurentei depinde exclusiv de aceasta institutie.
In prezent, centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza cu doua unitati nucleare. Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar cel de-al doilea a atins puterea maxima in septembrie 2007, fiind inaugurat la inceputul lunii octombrie. Impreuna, reactoarele 1 si 2 produc 18 la suta din cantitatea totala de energie generata in Romania. La finele lunii iunie, Executivul a adoptat o Hotarare de Guvern prin care Nuclearelectrica a fost mandatata sa negocieze cu investitorii interesati (ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power) detinerea participatiei majoritare din compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4, desi, in martie, cele sase companii si Nuclearelectrica semnasera un protocol de colaborare prin care producatorului de energie nucleara din Romania ii revenea doar 20 la suta din capitalul companiei.
Premierul Tariceanu declara, dupa adoptarea actului normativ prin care Nuclearelectrica este mandatata oficial sa negocieze o participatie de cel putin 51 la suta din compania de proiect, ca realizarea celor doua unitati implica un cost total estimat la patru miliarde de euro, iar participarea Nuclearelectrica va trebui sa se ridice astfel la minimum doua miliarde euro.
Costurile initiale totale pentru realizarea celor doua reactoare fusesera stabilite, anul trecut, la 2,2 miliarde de euro.
In aprilie, dupa ce autoritatile romane declarau ca doresc majorarea participatiei Nuclearelectrica in acest proiect, oficialii Electrabel au declarat, pentru Rompres, ca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi finalizate cu o intarziere uriasa fata de termenul planificat, din cauza faptului ca Guvernul Romaniei a modificat conditiile de asociere in compania de proiect care va realiza cele doua unitati nucleare.
Potrivit intentiilor initiale, compania de proiect ar fi trebuit infiintata in luna martie, termen care a fost amanat ulterior pentru luna mai a acestui an. Punerea in functiune a celor doua unitati nucleare era prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Fiecare dintre cele doua reactoare va avea o putere instalata de 720 MW. Unitatile vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2-32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.