CERNĂUȚI – cum sterg urmele românismului guvernanții ucraineni!

CERNĂUȚI – cum sterg urmele românismului guvernanții ucraineni!

0 660

27 aprilie 2022La Cernăuți a fost înlăturat panoul cu copia documentului emis de Alexandru celBunLa Cernăuți a fost înlăturat panoul cu copia documentului emis de Alexandru cel BunAutoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului.
Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis luni 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cuprima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean.

În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.
Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care avenit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”. Ce mizerie! Câtă perversitate!
Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut.
Amintim că orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-unprivilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilordin Liov.


29 aprilie 2022
Pe Piața Centrală din Cernăuți are loc instalarea unui nou panou… Informează BukPress

30 aprilie 2022
Cum arată noul panou instalat pe Piața Centrală din Cernăuți…
Suprafața panoului este de aproape 800 metri pătrați și cântărește 500 kg.Foto: molbuk.ua

Cum a fost scos din anonimat Alexandru cel Bun pe strada sa „OleksandrDobryi”
Umblăm prin Cernăuți cu ochii închiși, adânciți în ale noastre sau prea aplecați spre pământ. Dacă ne ridicăm privirile mai sus, vom vedea îngeri triști cu aripi frânte și ne vor cădea în palme lacrimi de piatră din ochii sparți ai atlanților și cariatidelor ce țin pe umerii lor secolele bătrânei urbe.
A trecut aproape 15 ani de la marea cosmetizare a orașului din ajunul jubileului de șase veacuri, când a fost reînnoit și împodobit ca o fată mare.
Fardul, însă, s-a șters repede. Au rămas lucrările temeinice, la temelia cărora s-a cimentat și dragoste, și memorie istorică, așa cum este placa de marmură în cinstea Domnitorului Alexandru cel Bun, de la care își numără anii orașul de pe Prut.
A fost instalată pe o clădire de la începutul uneia dintre cele mai scurte străzi dincentrul orașului, cam de vreo 150 de pași, ca și strada ce poartă numele Eminescu. Dar este importantă pentru români pentru că se numește „Oleksandra Dobrogo”.
Și ca să fie clar pentru localnici și oaspeții orașului cine-i acest Oleksandr Dobryi (Dobryi din ucraineană – bun), cu trei ani înainte de jubileul orașului, în preajma Anului Nou 2005, Societatea „Golgota” din Cernăuți, condusă la acel moment de Octavian Bivolaru, a instalat placa comemorativă din marmură neagră cu efigia Domnitorului.
Placa are următoarea iscripție: ”Strada poartă numele Domnitorului MoldoveiAlexandru cel Bun, în actul oficial din cancelarea căruia, emis la 8 octombrie 1408, semenționează prima atestare documentară a orașului Cernăuți”, același text fiind înscris șiîn ucraineană.

Astfel, s-a făcut un gest de a-l scoate pe voievodul moldav din anonimat șiuitare.
De fapt, „uitarea” se referă numai la români, căci ceilalți habar nu aveau și nici astăzin-au mare nevoie să știe cine a întemeiat cetatea de la răscrucea vestitelor drumuri comerciale și a înălțat zid de apărare în fața năvălitorilor străini.
Eforturile pe lângă autoritățile orășenești pentru instalarea acestui însemn comemorativ au durat vreo cinci ani.
Inițial conducerea Societății ”Golgota”, împreună cu alte asoțiații naționale românești, au solicitat să fie corectată denumirea străzii în ”Alexandru cel Bun”.
Primind răspunsul că bugetul primăriei nu poate suporta asemenea cheltuieli, liderii ”Golgotei” au înaintat primăriei o nouă propunere, solicitând autorizația pentru ainstala pe una din clădirile străzii respective o placă comemorativă pe care să fie înscriscă strada a fost denumită în cinstea Domnitorului Moldovei Alexandru cel Bun.
Am evocat acest eveniment ca o dovadă că se pot face lucruri frumoase dacă există voință. Nu mai este printre noi de câțiva ani Octavian Bivolaru, dar placa stă neatinsă de timp – unicul însemn ce amintește că înțeleptul Domnitor al Moldovei este părinteleacestui oraș.

Informează BukPress

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.