Ceremonie la Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

Ceremonie la Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

0 181

700 de persoane, militari și civili, au participat, sâmbătă, la ceremonia organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. Printre invitaţi s-a numărat Principesa Margareta, custodele Coroanei

Manifestări impresionante la peste 2.000 de metri altitudine. 700 de persoane, militari și civili, au participat, sâmbătă, la ceremonia organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. Printre invitaţi s-a numărat Principesa Margareta, custodele Coroanei.
Evenimentul a fost deschis de un scurt istoric al Crucii Caraiman, urmat de o demonstrație istorico militară organizată de Asociația Tradiția Militară. Naistul Nicolae Voiculeț propus Ambasador onorific al Centenarului, a susținut un recital de cântece militare.
Alături de ministrul Apărăriii, Mihai Fifor au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe.
Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a anunţat un proiect amplu de consolidare și restaurare a monumentului printr-un proiect parte finanțat din bugetul MAPN dar în cea mai mare parte cu fonduri europene.
Manifestările au loc la 90 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, ridicată la inițiativa Reginei Maria. Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial.
Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oțel, şi montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică care alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.