Cercetatorii au descoperit posibilele ramasite ale reginei Cleopatra

Cercetatorii au descoperit posibilele ramasite ale reginei Cleopatra

0 134

Oare sa fie acela craniul Cleopatrei?Aceasta a fost intrebarea cercetatorilor care au descoperit mormantul Luna trecuta, cand a fost lansata cautarea ramasitelor Cleopatrei, ca urmare a unor concluzii trase dupa studierea unor papirusuri, arheologul Zahi Hawass era extrem de optimist, sperand ca va face o descoperire semnificativa.

„Ar putea fi cea mai importanta descoperire din secolul al XXI-lea. Acest loc este perfect pentru gazduirea corpurilor Cleopatrei si a lui Marc Antoniu”, a spus Hawass.
Istoria ne arata despre Cleopatra ca a fost cea mai frumoasa regina a Egiptului antic, dar in acelasi timp si cea mai inteleapta conducatoare a poporului ei, ceva imposibil de gasit la contemporanele noastre care s-au catarat prin copacii politici, la care predomina doar o frumusete artificiala – chirurgii sa traiasca! – in rest dominand pustiu neirigabil. In acelasi timp Cleopatra a avut „placerea” sa cucereasca doi dintre cei mai insemnati oameni de stat ai Imperiului Roman: Cezar si Marc Antoniu. In acest sens parerile istoricilor sunt impartite: unii spun ca aceste cuceriri ar fi fost facute in interesul Egiptului, altii afirma in schimb ca ar fi fost pur si simplu iubire. Concret este faptul ca ea s-a sinucis impreuna cu Marc Antoniu dupa ce acesta a pierdut o batalie hotaratoare, moartea survenind dupa ce amandoi s-au lasat muscati de niste cobre de un soi foarte otravitor. Cei doi, la dorinta lor, urmau sa fie ingropati alaturi, dupa ritualul acelor vremuri din Egipt.

Oamenii de stiinta inca nu au confirmat ca acel craniul gasit de echipa lui Hawass apartine intr-adevar celebrei regine, intrucat mai au de efectuat diferite teste.
Resturile unui corp, descoperit in apropierea craniului, trebuie sa treaca si ele de anumite teste, pentru a se afla mai multe detalii asupra originii lor.
Consiliul superm al antichitatilor egiptene a explicat ca in luna februarie au fost identificate trei situri, in timpul unui sondaj radar al subsolului. Printre ele, un sit din apropierea lacului Mariut, construit in timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea, adaposteste oasele cercetate. Cercetatorii au inceput sa spere la descoperirea mormintelor celor doi amanti anul trecut, cand au descoperit in situl respectiv o statuie de bronz a zeitei Afrodita, capul unei statui din alabastru a reginei Cleopatra, o masca despre care se crede ca aparþinea lui Marc Antoniu si o statuie fara cap din epoca Ptolemeilor.

Expeditia a descoperit si 22 de monede cu fata Cleopatrei gravata pe ele.
Dr. Hawass a declarat ca statuia si monedele, care arata o fata atractiva, demoleaza o teorie recenta potrivit careia Cleopatra ar fi fost urata.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.