Centrul Istoric al Brasovului

Centrul Istoric al Brasovului

0 49

Cine isi duce pasii prin centrul vechi al Brasovului, de fapt perimetrul cetatii medievale, nu numai pe strazi, ci si pe stradute, poate observa cum o serie de case au fatadele zdrentuite de vreme, iar gandul ii pleaca spre interioare si temelii ce nu pot fi cu mult altfel. Si nu se stie cate dintre aceste case, fara sau cu unul sau doua etaje, ar rezista unui cutremur mai serios.
Nu sunt specialist, dar ma gandesc ca toate aceste vechi ziduri sunt prin vechimea lor fragile, ca sa nu mai vorbim de subrezirea lor prin tot felul de conducte si tevarii ale vietii moderne.
Aceste aspecte nu au scapat nici edililor brasoveni, ingrijorati de starea de lucruri, dar ramasi contemplativ-inactivi in spatele zidurilor, inca solide, ale Primariei.
Totusi, consilierul local Carmen Ionescu spune:”Avand in vedere ca trebuie reabilitate cladiri foarte vechi, iar bugetul local este limitat, cred ca se impune sa gasim finantari si sa realizam proiecte in acest sens.”
Si conducerea Primariei (re)anunta ca a gasit o solutie, printr-un parteneriat cu o firma spaniola, pentru renovarea fatadelor.
Bun, am tot auzit chestiile astea, mai ales dupa ce mai cade pe undeva o bucata de tencuiala, lasand sa ranjeasca vechea caramida. Dar practic nu s-a facut nici cat sa tragi aer in piept ca sa ai cum declara intentiile.
Privind vechile cladiri din vechile orase ale vechii Europe apusene stai si te minunezi cata grija au acele autoritati, locale si centrale, pentru pastrarea semnelor istoriei. Si acestea o fac fara sa arate mare zbucium, ci luand totul ca ceva normal.
Chiar si la noi exista localitati care au gasit modalitatea reabilitarii si pastrarii locurilor istorice, cum ar fi Sibiul sau Sighisoara, aceasta in folosul comunitatilor locale prin atragerea turistilor, deci existand posibilitatea recuperarii banilor investiti si cea a unui castig.
Doar Brasovul a avut si are parte de – sa nu fiu prea aspru in exprimare – visatori. Oare ce multa minte iti trebuie ca sa reorganizezi activitatea intr-un asemenea centru istoric in scopul dezvoltarii turismului aducator de sume frumusele? Cat trebuie sa meditezi pentru gasirea unor parteneri pe care sa-i cointeresezi la actiune? Acestia, sunt sigur, pot fi gasiti chiar in Brasov. La fel si specialistii.
Dar cand primarul viseaza castele In Spania, notarul este plecat cu sorcova, popa tocmai face matanii dupa banii cazuti din buzunarul anteriului, iar invatatorul mediteaza cui ce note sa dea, podul de peste garla comunala ramane stand sa se darame.
Ce-ar fi ca brasovenii sa fie scutiti de basme politice si sa ramana cu gura cascata in fata unei concrete activitati si in aceasta directie?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.