Centrul Cultural Reduta celebrează Ziua Universală a Iei

Centrul Cultural Reduta celebrează Ziua Universală a Iei

0 186

Expoziţia cuprinde 7 ii şi cămăşi pentru doamne, dar şi două piese vestimentare pentru copii, care aparţin unui colecţionar din Măieruş, student la Etnologie, la Cluj

Braşovenii pot admira ii şi cămăşi din regiunile etnofolclorice ale ţării şi fotografii cu portul popular din mai multe zone ale ţării.
Expoziţia cuprinde 7 ii şi cămăşi pentru doamne, dar şi două piese vestimentare pentru copii, care aparţin unui colecţionar din Măieruş, student la Etnologie, la Cluj. Există o diferenţă între ii şi cămăşi; colecţionarul Gabriel Boriceanu spune că iile se găsesc doar în sud-estul României şi foarte puţin în sudul Transilvaniei, restul sunt doar cămăşi sau se numesc spătoli, spăcel, chimeşă, în funcţie de zonă.

Iile din fiecare zonă pot fi recunoscute şi după cusături, iar puii peste cot sunt o marcă specifică Transilvaniei. O adevărată ie veritabilă e recunoscută în primul rând după croiul aşa zis carpatic – faţă, spatele şi mânecile sunt adunate în jurul gâtului, ca un arc carpatic. Mâneca se formează din altiţă, este elementul de sus, la umăr, mai departe, unde vedeţi acel mov cu nuanţe de maro se numeşte încreţ – încreţ vizual şi în continuarea încreţului sunt râuri costişate, adică sunt în diagonală.
Expoziţia a fost organizată de Serviciul Cultură Tradiţională, din cadrul Centrului Cultural Reduta.

Tot la Centrul Cultural Reduta, este organizat şi un târg de Sânzâiene. (8.29) Este prima zi în care Braşovul sărbătoreşte ia. Pe parcursul week-end-ului, în Piaţa Sfatului, poposeşte Festivalul RomânIA Autentică, aflat la a treia ediţie.

Ziua de sâmbătă este dedicată atelierelor meşteşugarilor, duminica este rezervata programului artistic. De la ora 12.00, pe traseul Modarom- Strada Republicii – Piaţa Sfatului, va fi o paradă cu ansamblurile participante, la care vor participa şi Junii Braşovului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.