Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?

Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?

0 226

Aproape 60.000 de copii români se află în sistemul de protecție socială!!

Pentru copiii abandonați de părinți a început numărătoarea inversă. România este obligată să-și închidă toate centrele de plasament până în ianuarie 2020, lucru imposibil de altfel.
Direcțiile de protecție a copilului din țară fabrică pe bandă rulantă asistenți maternali și se chinuie să construiască, fără sprijin financiar real, case de tip familial.

Aproape 60.000 de copii români se află în sistemul de protecție socială
Proiectul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, derulat cu Banca Mondială din 2018, prevede ca în 2020 să se închidă toate centrele de plasament, iar îngrijirea copiilor să se facă în comunitate.
Mai exact, pentru orfani există doar câteva posibilități: asistentul maternal, plasament în familia extinsă, căsuțe de tip familial, cu maximum 12 copii, și, bineînțeles adopția.

orfani Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?

Pentru a accelera procesul, Guvernul a emis o hotărâre prin care modifică legislația pentru protecția copilului, introducând stimulente financiare pentru familia extinsă, majorări ale indemnizației pentru orfanii care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele și introducând amenzi usturătoare pentru șefii de direcții de asistență socială și protecția copilului care nu închid centrele de plasament.

Familia extinsă care ia în plasament un copil din centru va primi, pe lângă alocația de 600 de lei, și o indemnizație lunară de 400 de lei.

Iar orfanii care sunt nevoiți să părăsească centrele la împlinirea vârstei de 18 ani vor primi o indemnizație unică echivalentă cu trei salarii minime brute pe economie.
Cele mai multe centrele de plasament care opun rezistență la închidere sunt, de fapt, cele care au copii cu dizabilități, precum și centrele pentru copii care au săvârșit fapte penale sau au o pondere ridicată a copiilor cu comportamente la risc.
Rețeaua de asistenți maternali nu are capacitatea de a prelua decât o mică parte din copiii centrelor, existând și refuzuri pentru copiii cu dizabilități, a celor cu vârste de peste 15 ani sau a celor care au comis fapte penale.

9.000 de copii români, abandonați în fiecare an
Șefii direcțiilor de protecție a copilului ne spun că banii pentru căsuțele de tip familial provin din fonduri europene, dar criteriile de acordare a acestora sunt foarte restrictive, iar banii sunt oricum limitați, fiind imposibil să ajungă pentru toate județele.
Potrivit datelor Guvernului, în fiecare an în România sunt abandonați 9.000 de copii, iar de la 1 ianuarie 2020 niciun copil nu va mai fi primit în centrele de plasament. Unde se vor duce, concret, acești copii, nimeni nu știe.
”Problema cu centrele astea de plasament este că ele sunt pline de 20 de ani, nu de acum. Acum să facem noi hei-rup în trei ani este foarte greu. Toată lumea zice gata, închidem centrele. Și unde îi duci? Copiii au și ei un rost. Ei trebuie pregătiți, au împlinit 18 ani și ce faci? Îi dai pe poartă afară? Trebuie să îi găsești un loc de muncă, o locuință. Lucrurile astea nu s-au făcut 20 de ani și, cu toate eforturile noastre, nu putem rezolva atât de repede”, ne-a declarat Călin Viorel, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova.

https://www.national.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.