Celule susa cu rol cheie in regenerarea plamanilor

Celule susa cu rol cheie in regenerarea plamanilor

0 89

Cercetatori americani au descoperit celule susa pulmonare care joaca un rol cheie in regenerarea tesuturilor pulmonare, arata un studiu publicat in New England Journal of Medicine din 12 mai si preluat de AFP.
“Cercetarile au pus in evidenta, pentru prima oara, o adevarata celula susa pulmonara care ofera persoanelor afectate de boli cronice ale plamanilor o optiune de tratament cu totul noua, ce regenereaza sau repara partile alterate ale acestui organ”, spune dr Piero Anversa, director al Centrului de medicina regenerativa de la spitalul Brigham and Women din Boston, principalul autor al studiului.
Celulele pulmonare se pot regenera si forma, apoi integra structuri biologice complexe ale plamanilor – bronhiole, alveole si vase pulmonare, adauga medicul. Lucrand cu esantioane de tesuturi pulmonare prelevate in timpul unor interventii chirurgicale, cercetatorii au identificat si izolat celule susa ale plamanului si i-au testat functiile in eprubete. Le-au injectat apoi unor cobai cu plamanii bolnavi si au observat ca celulele se reproduceau, creand noi bronhiole, alveole si vase pulmonare, apte sa se integreze structural in tesuturile existente.
”Sunt primele etape esentiale pentru dezvoltarea unor tratamente clinice destinate persoanelor care sufera de boli pulmonare impotriva carora nu exista nicio alta terapie”, arata dr Joseph Loscalzo, de la spitalul mentionat, coautor al studiului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.