Cel mai bun lapte nu exista pe piata romaneasca

Cel mai bun lapte nu exista pe piata romaneasca

0 260

Desi laptele de capra, oaie si bivolita este, calitativ, cu mult superior celui de vaca, nici o companie romaneasca doreste sa comercializeze astfel de produse.
Tarile din vestul Europei considera acest tip de lapte drept medicament pentru anumite afectiuni.
Medicii nutritionisti recomanda consumul de lapte de capra, in locul celui de vaca, mai ales pentru persoanele cu afectiuni gastro-intestinale, afectiuni cardiovasculare si supraponderale.
Exista totusi o problema: in supermarketurile romanesti, nici macar 1% din produsele lactate nu au in compozitie lapte de capra. „Exista un efectiv foarte mic de capre in Romania. In plus, laptele de capra se obtine destul de greu, avand in vedere ca, o capra buna, de lapte, da 2-4 litri pe zi, in timp ce bivolitele dau 7-10 litri, iar vacile chiar si 25 litri zilnic”, a explicat Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine. „Nici statul nu a incurajat productia de lapte de capra. Daca la vaca se dau subventii si pe calitatea laptelui si pe exploatatie, la capra nu exista nici un fel de sprijin. Pentru ca singurele fonduri care pot fi accesate sunt cele de la Sapard, la noi numeri pe degetele de la o mana fermele mari”, spune Caras.
Insa laptele de capra sau oaie este cu 20-30% mai scump decat laptele de vaca, iar cel de bivolita cu 100%.
„Laptele de capra are un plus de valori nutritive, iar branza este mult mai usor de digerat comparativ cu alte branzeturi. Contine putine grasimi si proteine, dar mult calciu si fosfor. De altfel, in timp ce 100g de branza de capra contine doar 60 de calorii, aceeasi cantitate de branza de vaca are 250 de calorii”, a declarat profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Branza de capra este printre putinele surse naturale de vitamina B12 si poate fi consumata de cei care sufera de ateroscleroza, afectiuni renale si obezitate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.