Cei 94 de scheieni de la Alba Iulia

Cei 94 de scheieni de la Alba Iulia

0 65

Documentele pastrate la Muzeul Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului vorbesc despre participarea brasoveana la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. Batranul cartier brasovean se poate mandri ca, din cei 1228 de romani care s-au aflat, in urma cu 91 de ani in orasul Unirii, 94 erau scheieni. Contributia brasoveana nu este impresionanta doar numeric; statura intelectuala a delegatiei de la Brasov, in randul careia s-au aflat compozitorul Tiberiu Brediceanu, lingvistul Ion Lacea si istoricul Stere Stinghe, vorbeste despre calitatea scheienilor ce s-au alaturat fratilor lor veniti din toata zarea romanesca.
Brasovenii nu s-au dus insa la, Alba Iulia doar sa priveasca sau sa asculte ; cei 94 au stat pe podiumul oficialilor si au contribuit la intocmirea documentelor. Chair procesul verbal al al Marii Adunari Nationale a Poporului Roman din Transilvania, Banat si Partile Ungurene este gazduit in arhiva Muzeului Primei Scoli din Scheii Brasovului. Intins pe cateva zeci de pagini, documentul aminteste ca doctorul Stefan C.Pop, in calitate de presedinte al Marelui Sfat National Roman din Arad, a fost cel care a convocat Adunarea; acelasi act inchide in cuprinsul sau si vorbele nemuritoare rostite de Iuliu Maniu la Alba Iulia: „Istoria ne-a invatat ca nu trebuie sa asteptam nimic de la imparatii straini si de la fiii altor neamuri, ci de la propriile noastre puteri. Adevarul ce ne calauzeste acum e ca singura noastra forta, care ne poate tinea in viitor, e aceea provenita din unirea tuturor romanilor”.
Discurs inflacarat, care a electrizat sutele de romani de la Alba Iulia veniti sa consfinteasca in cetatea in care Mihai Viteazu intra triumfal in 1599 si care vedea, in 1922, la Catedrala Reintregirii, incoronarea regelui Ferdinand si a reginei Maria, Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Printre ei 94 de brasoveni.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.