Ceea ce a fost la Valea Uzului e ceva ce nu credeam...

Ceea ce a fost la Valea Uzului e ceva ce nu credeam că se mai poate întâmplă la noi în țară

0 180

O lectie de verticalitate si curaj publicistic a ziarului bilingv „Harghita.ro”(din Miercurea Ciuc) din „enclava” maghiara instaurata in jud.Harghita…

Frustrarea unor politicieni din UDMR care nu au putut digera înfrângerea electorală masivă a formațiunii, ajutată să treacă pragul electoral de un PSD corupt, a creat nevoia unei diversiuni majore, prin continuarea instigării de la Valea Uzului și ajungerea ei la un nivel care să poată duce chiar la confruntare violenta.

UDMR știa ce urmează să se întâmple dacă forțează limita. Toate cele întâmplate, de la momentul inițial, au făcut parte dintr-un plan bine pus la punct, în care politicienii UDMR au forțat totul. Prezența lor la Valea Uzului, ieri, spune totul explicit. Au mizat pe emoția pe care o crează ideea că este ofensată mândria națională, pe care au fructificat-o, jignind în mod intenționat partea română. Au jucat știind că astfel vor obține reacția pe care o așteaptă. Cum altfel să cataloghezi închiderea cimitirului cu trei lacăte, lanțul uman făcut în fața unui grup care voia să cinstească în zi de sărbătoare memoria celor căzuți în război?

Borboly Csaba

Instigarea a produs efect. Lanțul uman făcut de maghiari a înfuriat. S-a produs efectul așteptat de liderii maghiari. De aici până la scandal nu a fost decât un pas. Probabil, liderii UDMR ar fi fost mai mulțumiți dacă ieșea cu bătaie în toată regula. Ar fi putut să facă scandal internațional. Pentru că erau pregătiți pentru asta. Pentru că și recuzita lor era pregătită.
Asta se vede și din rapiditatea cu care a reacționat guvernul ungar, care ascultă doar de ceea ce spune UDMR și care rapid a catalogat totul ca fiind o acțiune îndreptată împotriva maghiarimii.
Care maghiarime? Maghiarii, în absoluta lor majoritate oameni seriosi si cu mintea intreaga, au înțeles despre ce e vorba la Valea Uzului și au ales să nu participe. Au fost prezenți acolo doar liderii UDMR, oameni de-ai lor și vreo câțiva care au cam pierdut simțul realității. Maghiarii, în majoritatea lor covârșitoare cetateni echilibrati, au ales să nu se implice. De ce? Pentru că gândesc singuri. Nu mai au nevoie de Borboly Csaba, Tanczos Barna sau Korodi Attila pentru a le spune ce e alb și ce e negru. Știu ei singuri să aleagă.

Acum, în laboratoarele de la Budapesta s-a dat drumul la răstălmăcirea realității.
Ca și în cazul vizitei Papei Francisc la Miercurea Ciuc, lucrurile sunt întoarse pe dos. Se va încerca și acum spălarea creierelor, pentru că instigarea și provocarea trebuie să continue. Spre ce va continua, vom vedea.

Și apropo de Budapesta. Ce căutau  la Valea Uzului consulii de la consulatul din Miercurea Ciuc? Supravegheau? Dădeau raportul? Intră asta în atribuțiile lor cumva, să fie de față la evenimentele de genul asta?
Alooo, Ministerul de Externe ne poate lămuri??

D.E.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.