Ceausescu si Canalul Bastroe

Ceausescu si Canalul Bastroe

0 152

In diferendul care ne desparte de Ucraina, pe linia frontierei trasate de Canalul Bastroe nici nu stii ce sa remarci mai intai. Aparenta de buna functionare si coercitie a mecanismelor europene, care i-au constrans pe indaratnicii nostri vecini sa renunte temporar la proiect, sau ironia denumirii proiectului insusi? Pentru ca ucrainenii au consimtit in ceasul al doisprezecelea sa abandoneze sapaturile la cel de-al doilea tronson al canalului lor navigabil pe Dunare, dupa ce nu s-au sinchisit luni intregi de protestele anemice ale partii romane. Faptul ca au oprit pentru moment lucrarile inseamna probabil doar o repliere, in cautarea unor argumente mai tari pentru continuarea excavatiilor si incalcarea acordurilor europene privind buna vecinatate. Faptul ca manevra lor se petrece taman cand trupele rusesti mimeaza si ele retragerea din Georgia, in timp ce mai arunca in aer cate un pod georgian, nu este o coincidenta tocmai linistitoare.
Daca aspectele belicoase ale desfasurarii lor de forte mecanizate le impart cu rusii, cu noi impartasesc un iz de ironie sinistra. Ati remarcat cum se numeste proiectul lor? „Decizia finala”. Nu stiu ce inseamna la nivel de documentatie tehnica, dar pe palierul sugestiei istorice denumirea iti da fiori. Pentru o natiune care a fost candva baza de selectie, asemenea altor natii din estul european, pentru abominabila „Solutie finala” adoptata de hitleristi, alegerea acestui nume pentru o lucrare de geniu civil este cel putin o proba de umor macabru si masochist.
Dar umorul ucrainean se topeste intr-o ironie – deloc fina – in contextul relatiilor Ucraina-Romania. Ne despart doar cateva decenii de cand decizia finala a lui Ceausescu de a construi inutilul Canal Dunare-Marea Neagra punea capat vietilor a mii de romani – detinuti politici, intelectuali periculosi sau muncitori – carati din toate colturile tarii sa sape la temelia delirului megaloman al dictatorului cizmar.
Conflictul dintre noi si vecinii nostri, aparent dezamorsat acum de pirotehnia comunitara, se va relua indata ce ucrainenii vor gasi o cale sa eludeze conventia europeana. Dar de fiecare cand se va pomeni despre Decizia finala de la Bastroe, voi avea senzatia ca numele asta ni se potriveste mai mult noua decat lor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.