Ceasu’ rau, bunica 13!

Ceasu’ rau, bunica 13!

0 57

Dupa partida Romaniei in compania Frantei, prima din Grupa C la Campionatele Europene de Fotbal din Elvetia si Austria, toata lumea a fost de acord ca meciul a fost unul anost. Singurii care ar fi avut ceva de obiectat ar fi fost ardelenii. In grai transilvanean, cuvantul inseamna al nostru. Or, nimeni nu vrea sa se recunoasca in ce a jucat Romania contra cocosului galic. N-a fost deloc al nostru ce s-a petrecut pe gazon in cel 90 de minute de plictis si antijoc. Iar afirmatia este confirmata de prestatia romanilor din meciul de vineri seara contra Italiei.
Partida incepuse sub auspicii deloc favorabile. Ziarele se intrebau daca Piturca, un adept al tacticii defensive cu orice pret, nu va priponi apararea din fata portii lui Lobont cu celebrul catenaccio brevetat de marile cluburi din Peninsula. Alte publicatii, ceva mai relaxate la nivelul tacticii, au recuperat la partea de exaltare, titrand „Afara cu macaronarii!” sau „Sa-i expulzam pe italieni!”, incercand sa intoarca impotriva peninsularilor campania de epurare pe care o practica ei la domiciliu contra romanilor aflati la munca, la furat sau la violat in Italia.
In teren, insa, lucrurile au mers mai bine decat s-au asteptat cei mai optimisti dintre suporteri. A fost un meci foarte dinamic, de angajare totala, cu faze superbe, ratari colosale si parade spectaculoase. Spectatorii atipiti la meciul cu Franta au avut toate motivele sa se trezeasca. Tricolorii n-au semanat deloc cu orataniile care i-au tinut de urat cocoselului galic, lovit de aviara. Publicatiile straine scriu magulitor despre noi; ziarul spaniol Marca declara infruntarea dintre Italia si Romania drept una dintre cele mai frumoase de pana acum la Euro 2008. Cotidienele italiene sunt ingrijorate de spectrul blatului (biscotto, cum spun ei) dintre Romania si Olanda, care ar permite batavilor si noua sa ne calificam si sa-i trimitem acasa pe francezi (zdrobiti vineri noaptea de olandezi cu 1-4) si pe italieni. Gazetarii francezi spala pe jos cu nationala lui Raymond Domenech.
In zona noastra, comentariile sunt de alta factura. Mircea Sandu face naveta metaforica din Rai pana-n Iad cand spune despre Mutu ca „am avut inger si demon in teren”. Crainicii meciului de la Zurich au ramas insa impotmoliti in Infern cand au comentat ratarea penaltiului de catre Briliant si nu s-au putut abtine s-o pomeneasca pe bunica decedata a lui Mutu si datoria de 12 milioane de euro catre Clubul Chelsea drept vinovate pentru sutul anemic si prost plasat al lui Adi, intr-o zi de vineri 13.
Ceasul rau, bunica 13!

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.