Cearta, locul comun in PSD

Cearta, locul comun in PSD

0 91

Oare i se taie macaroana lui Vanghelie? Probabil, pentru ca a ca inceput sa nu-i mai iasa pasienta, atat pe fondul contestarii lui Geoana, cat si a gurii sale cam obraznice si necioplite.
Organizatia PSD Bucuresti ar putea ramane fara o mare parte din numarul de delegaþi la Congresul din 20 ianuarie, adica fara cele 225 de persoane cu drept vehiculate in aceste zile. Asta pentru ca, in cadrul sedintei de ieri a Comisiei de organizare a Congresului, o parte din cei prezenti au contestat dreptul statutar al organizatiei Bucuresti de a fi prezenta cu un numar atat de mare de delegati, au declarat surse din PSD.

“A fost discutat azi (ieri, n.a.) acest subiect. Problema va fi transata in Comitetul Executiv de luni. Sa nu-si inchipuie unii ca lucrurile vor ramane asa. Ceea ce a discutat Liviu Dragnea cu organizatiile a fost asa o punere de acord, decizia o luam in CEx”, spun sursele citate.

Acestea au invocat statutul partidului si spun ca organizatiile de sector nu pot fi asimilate unora judetene, deci nu pot avea aceeasi norma de reprezentare. Astfel, potrivit art. 35 din statut, aflam
1. Organizatiile PSD cuprinse pe teritoriul unui judet constituie organizatia judeþeana, cu sediul in municipiul – resedinta de judet.
2. Organizatiile sectoarelor municipiului Bucuresti constituie Organizatia municipiului Bucuresti a PSD.
In acelaºi timp, articolul 49 prevede: “Congresul extraordinar al PSD este compus din membrii Consiliului National al PSD si delegati alesi de catre conferintele extraordinare ale organizatiilor judetene si a municipiului Bucuresti”. Iar numarul de delegati, potrivit aceluiasi articol, este stabilit de Comitetul Executiv, subliniaza sursele citate.

Voci din PSD Bucuresti sustin insa contrariul.
„Noi suntem sase organizaþii de sector care au statut de organizatie judeteana. E si normal, sectorul 2 e cat judeþul Ialomita de mare. Sigur ca e aparent neobisnuit numarul mare de la Bucuresti, dupa Capitala Oltul ar urma sa aiba circa 60 de delegati, diferenta e sigur mare, dar… asta e, sa modifice structura administrativa a tarii, atunci”.

Reprezentarea la congres a organizatiei Bucuresti a fost subiect de controverse in partid, in conditiile in care presedintele acesteia, Marian Vanghelie, s-a declarat un sustinator al candidaturii lui Mircea Geoana. Cu 276 de delegate, la care se adauga si voturile organizatiilor Giurgiu si Ilfov, Vanghelie ar fi ajuns sa controleze circa 20% din voturile de la Congres.

In aceste conditii, principalul contracandidat al lui Geoana, Adrian Nastase, l-a atacat pe Vanghelie.
“Discutia cea mai serioasa este legata de dublarea numarului de delegati de la Bucuresti, de la 112 – la Congresul din 2005 – la 225 la congresul de anul acesta. Marian Vanghelie invoca rezultatul obtinut in al doilea tur al prezidentialelor din 2009. Contraargumentul este acela ca performanta PSD poate fi judecata doar prin prisma rezultatelor din PRIMUL tur al prezidentialelor, la al doilea tur rezultatul reflectand si sprijinul liberalilor si al tuturor celor care au votat anti-Basescu. Astfel, daca in 2004, in primul tur la prezidentiale, in Bucuresti, PSD a obtinut 347. 000 de voturi, in 2009, in primul tur, PSD a obtinut, pentru candidatul sau, 237 000 de voturi, deci cu 110 000 de voturi mai putin! Si atunci, care ar fi argumentul de performanta pentru a dubla numarul de delegati?”, a scris Nastase, ieri, pe blog.

Intre timp, Traian Basescu isi freaca de zor mainile, jucandu-se cu flacara violeta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.