Ceapa in festival

Ceapa in festival

0 77

O noua editie a “Festivalului Cepei” va fi organizata, in perioda 20-21 septembrie, de Primaria si Consiliul Local din comuna salajeana Pericei.
”Vor fi doua zile de sarbatoare. Astfel, sambata, va avea loc o prezentare a mai multor mancaruri din si cu ceapa, alaturi de muzica si dansuri populare. Duminica, in cadrul manifestarilor va avea loc si inaugurarea salii de sport din localitatea Pericei”, a declarat primarul comunei, Bonczidai Csaba.
Recunoscuta pe plan regional si chiar national, ceapa de Pericei a devenit un brand local, promovat corespunzator de edilii comunei din Salaj.
Astfel, la editia trecuta, care a fost si prima, a ‘Festivalului Cepei’, a avut loc inaugurarea unui monument al cepei, amplasat in centru comunei. Tot de anul trecut, comuna Pericei este inscrisa in cartea recordurilor Guiness Book of World Records ca detinatoare a recordului mondial privind realizarea celei mai lungi cunune din ceapa, cu o lungime de 4.518 metri, fiind depasite astfel cu mult vechile recorduri detinute de o localitate din Polonia, cu 124 de metri, si de orasul Turda, cu 134 de metri.
Cununa de ceapa impletita la Pericei a cantarit aproximativ cinci tone, a numarat circa 45.000 de cepe, iar la realizarea ei au participat cateva sute de persoane.
Conform documentelor istorice, in Pericei se cultiva ceapa pe suprafete intinse inca din anii 1600-1700, aceasta leguma comercializandu-se, la sfarsitul secolului al XIX-lea, la mari distante de locul de bastina, cum ar fi Galatiul.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.