Cea mai mare rată a sinuciderilor în Europa rămâne în continuare tot...

Cea mai mare rată a sinuciderilor în Europa rămâne în continuare tot Ungaria și… HarCov!

1 176

Ungurii au si un sfasietor cantec al sinucigasilor…
Prin 1935, Rezső Seress, un muzician ungur (care prin anii ’60 s-a aruncat pe fereastra…ca sa dea un bun exemplu!), a compus un cantec numit 
“Szomorú Vasárnap”, adica “Duminica sumbra”.
Se zice ca multi si-au luat zilele pe muzica asta – un… „exemplu” a ceea ce psihologii numesc “Efectul Werther”, sau sinucidere prin imitatie, si de aceea cantecul a fost o perioada interzis in Ungaria…Szomorú Vasárnap a fost tradus si cantat in multe tari. “Sombre Dimanche” in Franta, “Gloomy Sunday” in America sau Anglia, etc. L-au cantat Ray Charles, Serge Gainsbourg sau Björk… Ca un blestem al natiei , aproape peste tot cantecul a facut victime si a fost uneori  chiar interzis.In Ungaria moderna se mai canta si acum, cu toate ca lasa in urma  sinucigasi…

Publicatia  „EU. Observer” anunţa  că cea mai mare rata a sinuciderilor în Europa rămâne în continuare în Ungaria. Conform unei statistici întocmite  de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare  (OECD), în ciuda faptului că nivelul de viaţa în Ungaria este ceva mai ridicat, 21 de unguri din 100.000 au preferat să îşi încheie singuri socotelile cu viaţa …fața de aproape dublu in anii trecuti! 
De ce preferă ungurii sinuciderea este o întrebare care îi frământă pe experţii si scriitorii de la Budapesta de mai bine de un secol.

Din acest punct de vedere Ungaria depăşeşte până şi Japonia, unde au fost înregistrate anual doar 19-20 sinucideri la 100.000 de locuitori. Aceeaşi cifră este în Finlanda, de 18 sinucigaşi la 100.000 de locuitori, 14, 2 în Franţa, 14 în Elveţia, 13,2 în Polonia şi 12,6 în Austria (ultimele două fiind  catolice).

Statele cu cea mai scăzută rata a sinuciderilor în Europa sunt: Grecia (2,9), Italia (4,8) şi Marea Britanie (6,1).În România, rata sinuciderilor era 11,9 la 100.000 de locuitori – însă trebuie menţionat faptul că această cifră este influenţată de… prezenţa a 1,2 milioane de etnici maghiari în România. 
Astfel, judeţul Harghita a fost înregistrată  anual  o rată de 28,8 sinucideri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât media pentru întreaga Românie.
În secolul al XX lea, Ungaria a avut o istorie tristă a sinuciderilor. Conform statisticilor oficiale, rata sinuciderilor a început să crească abrupt în anii ’50 pentru ca în anii ’70 – ’80 să atingă un maxim de 45 de sinucideri la 100.000 de locuitori.
Rata mare a sinuciderilor în Ungaria s-a păstrat şi în anii ’90, însă a început să scadă dupa anul 2000 în urma desfăşurării unor programe guvernamentale sustinute destinate combaterii acestui flagel. Totuşi Ungaria şi-a păstrat si azi primul loc între statele europene.

În Budapesta,de-o vreme metoda favorită a sinucigaşilor este să sară de pe impresionantele poduri care traversează Dunărea. De multe ori acest gest are o  componentă exhibiţionistă: sinucigaşul anunţă posturile de ştiri (care în anii ’90 se întreceau în transmiterea în direct a săriturii mortale) şi de cele mai multe ori chiar işi dă foc înainte de saltul în gol…
Însă aceste gesturi nu constituie o noutate la Budapesta. La sfârşitul secolului al XIX lea cand a fost inaugurat podul Sfânta Margareta – acesta … a fost imediat preluat de ungurii care decideau să îşi incheie socotelile cu viaţa. Pe 22 august 1877, poetul Janos Arany chiar a dedicat un poem sinucigaşilor care se înghesuiau sa moara de pe podul Sfânta Margareta, poem însoţit de o gravură sugestivă realizată de Mihaly Zichy.

În anul 2001, psihiatrul sloven A. Marusic a lansat teoria conform căreia
maghiarii sunt mai înclinaţi spre sinucidere datorită moştenirii lor genetice uralo-altaice, publicată în British Journal of Psychiatry.
Marusic porneşte de la constatarea ca în Europa ţările cu cea mai mare rata a sinuciderilor sunt Ungaria şi Finlanda, ai căror locuitori mai împărtăşesc o caracteristică: faptul că doar 85-90% din genele lor sunt europene , 10% fiind uralice.
Din punct de vedere istoric, actualul teritoriu al Ungariei a fost ocupat în secolul al IX -lea de 200.000  300.000 de migratori veniţi din Asia Centrala, alcătuind un procent de pana la 25% din populaţia existentă în acel moment.
În Europa exista o puternică tradiţie a fabricării şi consumului de alcool (sub forma vinului, berii sau cidrului) – însă populaţiile din Asia Centrală nu cunoşteau alcoolul. 
Teoria lansată de Marusic susţine că membrii triburilor uralo-altaice veniţi în Europa, a căror structură genetică nu era compatibilă cu consumul de alcool, sunt strămoşii popoarelor care în prezent înregistrează rate ridicate de sinucidere. 

Genele amintite sunt responsabile pentru o procesare greşită a alcoolului care duce la instalarea rapidă a alcoolismului şi la dezvoltarea de tulburări mentale care favorizează sinuciderea.Gena ADH2-2 este una  comună printre ruşi, iar cercetătorul Ogurtsov a demonstrat în anul 2001 că există o legătura directă între această genă şi dependenţa de alcool şi ciroza.
Datele statistice au mai indicat faptul că purtătorii acestei gene sunt mult mai predispuşi unor răspunsuri emoţionale negative (agresivitate si depresie).
Aceeaşi genă pare să fie prezentă la maghiari, ruşii dobândind-o în urma faptului că au fost dominaţi mai bine de 300 de ani de tătari, la rândul lor o populaţie uralo-altaică. (SURSE: ziuaveche.ro si euobserver.com)

 P.S.Suntem convinsi ca pe romani articolul nu ii va intrista prea tare…
Noi suntem un popor optimist si iubitor de viata. Și chiar de unguroaice…

COMENTARII

  1. su t concetstenii nostri;trebuie compatimiti!
    Aceasga stare psihica de depresie la nivel de natiune
    t poate ingrijora pe bune!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.