Cea mai mare pastravarie din Transilvania

Cea mai mare pastravarie din Transilvania

0 199

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente, iar pestele de apa dulce este din ce in ce mai rar pe piata europeana. Cu toate acestea, datorita retelei hidrografice de care dispune, Romania se bucura inca de acest fel de mancare si ar putea sa devina un producator important pe piata moondiala daca ar sti cum sa-si valorifice propriile resurse.
Pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare – de pilda – fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare.
La Gilau, in judetul Cluj, se afla cea mai mare pastravarie din Transilvania. Aceasta este situata pe cursul Somesului Mic la 15 km de Cluj. Construita in anii 1970, crescatoria apartine Directiei Silvice Cluj.
Pastravaria Gilau are o suprafata de 8400 m2 luciu de apa si produce 80 de tone de pastravi pe an. In anii trecuti, productia era vanduta in toata Transilvania, insa, in prezent, intreaga productie este comercializata in supermarketurile din Cluj.
Cu toata concurenta importurilor si criza economica, „ne adaptam pietei, cu un adaus minim de 1 leu pe kilogram, astfel ca reusim sa avem profit’’ spune directoarea pastravariei, Valeria Pasca. Aici pastravul este crescut in conditii traditionale. Toate lucrarile se fac manual, iar densitatea este mult mai mica decat in pastravariile intensive din Occident. Cu toate acestea, consumul specific de furaje este competitiv, iar cele de provenienta daneza sunt de foarte buna calitate. ,,Dupa 2007, cand am devenit o piata deschisa, presiunea importurilor se simte, dar noi, din pacate, nu beneficiem de fonduri europene pentru modernizare si dezvoltare, pentru ca suntem o firma de stat”, declara Valeria Pasca.
Specia de la Gilau este pastravul curcubeu, numit stiintific „Salmo iridaeur girderi”, renumit pentru carnea foarte gustoasa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.