Cea mai mare orga digitala din tara, in Aula Universitatii

Cea mai mare orga digitala din tara, in Aula Universitatii

0 613
Premiera absoluta pentru orasul celei mai mari orgi mecanice din Romania! Brasovul are de acum si cea mai mare orga digitala din tara instalata într-o universitate. Instrumentul a fost montat deja în amfiteatrul Aulei „Serghiu T. Chiriacescu” iar primele probe i-au multumit pe specialisti. Studentii de la Muzica se pot considera extrem de norocosi. Concertul de inaugurare a orgii de concerte a Universitatii Transilvania Brasov va avea loc luni de la ora 18.
Organistul Steffen Schlandt, maestrul orgilor din catedralele Transilvaniei s-a ocupat si de punerea în functiune a instrumentului digital, nemaivazut în Brasov. Odata instalata noua orga în marele amfiteatru al Aulei Universitatii, s-au facut si primele probe.
Organistul Schlandt a ascultat sunetele din fiecare coltisor al amfiteatrului, precum maestrul Carl August Buchholz, acum 176 de ani, la instalarea orgii mari în Biserica Neagra. Si boxele au fost mutate de mai multe ori pe scena cadre 06.33 , pentru a se asigura ca sunetul este perfect în fiecare loc al salii.
La orga digitala, toate comenzile sunt ca la un instrument clasic doar ca redarea se face prin boxe si nu prin tuburile uriase. Desi sunt montate si cateva tuburi, acestea sunt de fapt tuburi rezonatoare; sub fiecare cilindru este amplasata cate o membrana de la un difuzor astfel încat sufletul sa semene cat mai mult cu acustica dintr-o biserica.
Astfel, concertele de orga ce vor avea loc în Aula Universitatii Transilvania vor suna foarte apropiat cu cele dintr-o catedala din Franta, sau o biserica din Germania, Olanda sau Spania. Orga din Aula „Sergiu Chiriacescu”, este cea mai mare din tara instalata într-o univeristate.
Concertul de inaugurare de luni, de la ora 18, face parte din Stagiunea de concerte a Universitatii „Transilvania” Brasov iar intrarea este libera.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.