Cea mai mare biblioteca digitala din lume, la Paris

Cea mai mare biblioteca digitala din lume, la Paris

0 236

Cea mai mare biblioteca digitala din lume, considerata „o catedrala a intelectualitatii”, reunind de la manuscrise antice chinezesti, primele harti ale Lumii Noi, ziare irakiene sau texte originale semnate de Rabelais, va fi lansata la Paris, in luna aprilie, informeaza The Guardian.
Proiectul World Digital Library (WDL), care aduce la un loc unele dintre cele mai valoroase opere ale lumii, va fi lansat la Centrul Unesco din Parisluna aceasta. Platforma online va avea structura unei ferestre digitale prin intermediul careia internautii vor putea accesa zeci de mii de texte rare din tari precum Arabia Saudita, Africa de Sud si Suedia.
Biblioteca digitala este pozitionata ca un instrument educational singular in lume, materialele fiind accesate gratuit si traduse in sapte limbi.
„Speram ca acest proiect sa ajunga o platforma care sa promoveze diversitatea culturala si sa raspunda nevoilor educationale, intr-o lume care este orientata in prezent catre continut mediatic facil”, a spus John Van Oudenaren, directorul proiectului.
In parteneriat cu institutii din intreaga lume, curatorii de la Unesco si de la Biblioteca Congresului au incercat sa acopere o arie geografica cat mai extinsa – obiectiv limitat de lipsa digitalizarii in multe tari din lume, in particular Africa.
„Este un proces in desfasurare, pe termen lung. In acest moment avem 32 de institutii partenere. Am vrea sa avem o institutie partenera in fiecare tara din lume, pentru ca numai atunci vom ajunge o biblioteca cu adevarat globala”, a spus Van Oudenaren.
Orientul Mijlociu este una dintre principalele zone de interes cultural. Libraria Nationala a Irakului va contribui cu o selectie de ziare si publicatii periodice din secolele al XIX-lea si XX, scrise in araba, engleza, kurda sau turca, iar Biblioteca Alexandrina va furniza volume din „Descrierea Egiptului”, opera a unor observatori francezi din timpul cuceririi napoleoniene din 1798.
„Multe dintre problemele recente dintre Occident, lumea araba si cultura islamica, deriva din lipsa de intelegere. Acest proiect ne va permite sa ne prezentam originile convingerilor, cultura si literatura. Comunicarea acestor notiuni va fluidiza dialogul si va prezenta cultura araba in lume”, a spus Sohair Wastawy, bibliotecar sef la Biblioteca Alexandrina.
WDL isi va concretiza potentialul prin accesul la produse culturale unice specifice fiecarei tari. Astfel, biblioteca nationala din Franta a contribuit cu o colectie selectionata, incluzand un manuscris avand o pictura a lui Jean Fouquet, primele filme ale fratilor Lumière si o inregistrare a imnului national al Frantei, La Marseillaise din 1898.
Colectia britanica va cuprinde o selectie de desene de anatomie si texte stiintifice, incluzand si prima schita care arata structura de dubla spirala a ADN-ului a lui Francis Crick.
Proiectul a costat cateva zeci de milioane de dolari si a fost sustinut din donatiile private ale unor companii precum Google sau Microsoft.
WDL este cel mai amplu proiect de digitalizare culturala. Uniunea Europeana a lansat un proiect similar, intitulat „Europeana” in noiembrie anul trecut, transferand pe online milioane de carti, opere de arta, harti, filme si continut audio si video din bibliotecile nationale si galeriile din Europa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.