Cea mai grava seceta din ultimele decenii

Cea mai grava seceta din ultimele decenii

0 74


Dupa cum se anunta, canicula va continua in aceasta vara, alternand cu alte fenomene extreme precum grindina si furtuni violente, mai ales in iulie si august. Precipitatiile vor fi insa de scurta durata, iar seceta, cea mai grava din ultimele sase decenii,? va continua. Cantitatile de precipitatii din perioada septembrie 2006 – 31 mai 2007 au fost cele mai mici din istorie, a declarat, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.


Potrivit prognozelor seceta se va accentua in perioada iulie – august si va deveni catastrofala in luna septembrie in sud, sud-est, est si vest. judetele care se confrunta cu cea mai scazuta rezerva de umiditate sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt. Se vorbeste deja despre “desertul din sud”. ?De asemenea, seceta pedologica puternica se manifesta in partea central-estica a tarii si, local, in nord. Judetele afectate de seceta la acest nivel sunt Dolj, Arges – partea de sud, Dambovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.


In restul tarii exista inca rezerve de umiditate si dupa cum s-a calculat, chiar si daca timp de 50 de zile de acum incolo nu va ploua, exista suficiente rezerve de apa, astfel incat aceasta sa nu fie rationalizata in orase.


Conform ANM, numai in sase judete, situate in partea centrala si central-vestica, nivelul de umiditate din sol se situeaza la valori satisfacatoare. Astfel, aprovizionarea solului cu apa este cotata la nivel satisfacator in judetele Sibiu, Arges – partea de nord, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti – partial. De asemenea, un nivel satisfacator al apei din sol se inregistreaza in nordul judetelor Botosani si Suceava.


?


Bianca Sorescu


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.