Cea mai detaliata imagine a Universului

Cea mai detaliata imagine a Universului

0 76

Astronomii de la Sloan Digital Sky Survey au dat publicitatii SDSS-III, cea mai detaliata imagine a Universului facuta vreodata. Imaginea e rezultatul unui deceniu de scrutare amanuntita a cerului pe timp de noapte si ar fi nevoie de mai bine de 500.000 de televizoare HD pentru a o reda la rezolutie completa. Cu mai mult de un trilion de pixeli, aceasta este cea mai detaliata imagine digitala a Universului produsa pana acum.
SDSS-III a fost creata cu ajutorul unei camere de 138 de megapixeli, atasata la un telescop de 2,5 metri, la Apache Point Observatory din New Mexico.
„In aceasta imagine am detectat o jumatate de miliard de obiecte. Fiecare pixel reprezinta aproximativ trei-miimi de miliardimi de cer si contine informatie in cinci culori diferite ale luminii: verde, galben, rosu, infrarosu si ultraviolet. Practic, am analizat fiecare portiune de cer prin cinci filtre diferite si am suprapus imaginile obtinute,” a declarat David Weinberg, unul dintre astronomii care au lucrat la generarea imaginii SDSS-III, citat de The Guardian.
Imaginea a fost facuta publica in cadrul unei reuniuni a Societatii Americane de Astronomie, in Seattle. Camera de 138 de megapixeli care a fost folosita pentru a capta milioanele de cadre care alcatuiesc SDSS-III va face parte din colectia permanenta a muzeului Smithsonian din Washington DC, ca recunoastere a contributiei sale unice in astronomie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.