Cea mai calda iarna din ultimele secole

Cea mai calda iarna din ultimele secole

0 247

Doar dupa calendar suntem in plina “iarna astronomica”, in realitate, acest aspect este contrazis de “timpul de afara”. Iarna blanda si lunga, instalata in Europa, incepe sa provoace uimire si chiar panica pentru specialisti si nu numai. Meteorologii sustin ca temperaturile record ale acestei perioade sunt anormale si pot fi foarte periculoase. Expertii estimeaza ca asemenea valori nu au mai fost inregistrate de secole.
Vremea frumoasa cu mult soare si temperaturi pozitive, se simte nu numai in Romania ci in aproape toata Europa, de la Atlantic pana la Urali.
In Muntii Alpi, spre exemplu, temperaturi asemanatoare au existat in urma cu 1.300 de ani, arata un studiu climatic al Institutul central pentru meteorologie si geodinamica din Austria.


Institutul regal al Marii Britanii a stabilit o medie a temperaturii in aceasta toamna de 13,5 grade, la nivelul intregii Europe. Aceasta valoare a mai fost intregistrata, ultima oara, in anul 1659.
Alaturi de Institutul din Austria si cel londonez, mai multe institute europene au reconstituit istoria climatica a regiunii central europene. Regiunea a fost cercetata timp de trei ani: din primavara anului 2003 si pana in toamna acestui an. Concluzia: Europa este afectata un fenomen de incalzire, care se repeta ciclic. Astfel de episoade au mai fost inregistrate in secolele al X-lea si al XII-lea. Totusi, este de retinut faptul ca, temperaturile erau usor inferioare celor pe care le cunoastem in ultimii 20 de ani, noteaza specialistii climatologi.
Impactul omului asupra climatului se face simtit de peste cinci decenii, fiind ?unanim recunoscut, ca acesta dateaza inca din anii ’50. Emisiile de aerosoli in atmosfera au provocat initial o racire. Incepand din anii ’80 insa, prezenta gazelor cu efect de sera a dus la o incalzire accentuata, o tendinta care va continua si ale carei consecinte pot fi catastrofale pentru planeta noastra.


Fara indoiala, ce vedem zilnic, specialistii confirma – incalzirea “anormala”? este o realitate, o realitate care?va continua.


Este greu de spus pana cand si daca aceasta generatie nu va avea si alte surprize …meteorologice.


?


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.