Ce va insemna Politia Locala la Brasov

Ce va insemna Politia Locala la Brasov

0 131

Dan Nica, seful peste politiile din Romania, spune ca actuala politie comunitara se va transforma in politie locala, ajungand sa fie subordonata primarilor respectivelor localitati. Conform spuselor ministrului, „domeniile in care va actiona politia locala sunt ordinea si linistea publica, paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina in constructii si afisajul stradal, protecþia mediului si gospodarirea localitatilor, activitatile comerciale si evidenta persoanelor”.
Citind aceste precizari, gandul imi sare in ograda primariala din orasul nostru si mi se nazare un scenariu al vremurilor care vor veni dupa 1 ianuarie 2010, data de la care va intra in circulatia sociala aceasta politie locala, subordonata, repet, primarului.
Iar brasovenii isi cunosc prea bine primarul, ca de aceea multi regreta votul dat lui pentru realegere. Caci omul venit anterevolutionar cu traista-n bat la Brasov, singura carte purtata pe drum nefiind Biblia, ci buletinul de identitate, pe care statea scris cu cerneala simpatica: orgolios, razbunator, avid de putere, cu limite in gandire, dar directionate in interes propriu, si alte cateva asemenea, printre care si spirit de echipa distructiva in lipsa viziunii de perspectiva privind interesele colectivitatii, cu caracter de harciog. Astfel, in vreo cinci – sase ani de prezenta politica prin Primarie, a reusit sa plece dintr-un simplu apartament din zona garii intr-o vila pe o linistita strada din Schei, sa aiba cont de euroi in banca, un post de televiziune, plus alte afaceri mai de dupa soba. Nimic impotriva unei acumulari materiale, dar stiti si dumneavoastra cum strange harciogul, acaparand bunurile altora si distrugandu-le munca.
Acuma i se va da pe mana si aceasta politie locala, adusa la aceasta denumire prin schimbarea uniformelor comunitare, schimbare care nu va insemna marirea venutului celor trudnici din randurile ei, ci, probabil doar a sefilor, printre care si domnul primar, chiar daca si acuma acesti comunitari sunt in subordinea sa. Dar ei vor primi noi atributii – cred ca si noi sefi, unii dintre cei actuali avand pensia speciala mai mare decat salariul – si astfel primarul va avea la discretie o adevarata armata prin care va putea sa-si terorizeze neprietenii, de la simplul om care nu-l inghite ca nu-i place de moaca lui si pana la adversarii politici si, de ce nu, economici. Recititi viitoarele atributii ale viitoarei politii locale si va veti da seama de ce.
Iar atitudinile discretionale ale primarului se vor inmulti. Daca acuma ii pune pe comunitari sa urmareasca anumite persoane indezirabile lui sau sa bata pe cei ce i se opun – vezi cazul Botorog – va imaginati cum vor urma sa umble prin oras acesti indezirabili. Va fi un mers in echilibru pe coji de oua. Caci fiecare miscare va fi monitorizata, iar provocarile nu ar fi o noutate cand vrei sa-l „arzi” pe careva.
Ca sa nu mai vorbim de soarta Brasovului economic, mai ales la nivel de mici intreprinzatori, unde „daca nu esti cu mine (citeste: in partidul meu) esti contra mea”, adica sistemul comunist de subordonare fortata a gandirii libere prin inrobirea acesteia.
In felul acesta Brasovul va deveni o feuda din toate punctele de vedere: politico – economico – social.
Nu neg necesitatea acestei politii locale, dar aduceti-va aminte de patania ucenicului vrajitor si nu mai este nimic de comentat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.