Ce urmareste Neue Zürcher Zeitung (NZZ) lovind pe la spate BOR si...

Ce urmareste Neue Zürcher Zeitung (NZZ) lovind pe la spate BOR si Societatea Civila din Romania?

3 68

Ascensiunea partidelor extremiste in Romania, precum AUR, cu ajutorul Rusiei și al Bisericii Ortodoxe, ca si eșecul partidelor de dreapta și întoarcerea permanentă la trecutul naționalist (!?) va îndepărta treptat România de valorile europene .Iata o concluzie absolut gresita ,partinitoare si neprofesionista unei analize făcute țării noastre de către Neue Zürcher Zeitung (NZZ), un cunoscut cotidian elvețian de limbă germană.
Publicația care aparține companiei NZZ Mediengruppe din Zürich a scos primul număr în anul 1780 și se tot lauda cu chestia asta ,la mai bine de 240 de ani, ca de-a lungul timpului s-ar fi  dedicat unor analize riguroase. Atata lipsa de elementara modestie este inexplicabila la acest ziar…cu mari pretentii , dar superficial ca o gazetutza de cartier. 
Cum sa declari fara sa clipesti enormitatea ca:
”Eșecul partidelor pro-europene este cheia extremiștilor romani care, la fel ca în perioada interbelică, sunt susținuți de Biserica Ortodoxă și de intelectualii naționaliști ? 
Fals,grosolan si din nou jenant de fals! Partidele burgheze (ce limbaj comunist ?!) nu îndrăznesc să intre în conflict deschis cu aceste …presupuse forțe, (unde le-ati descoperit, domnule analist Schmitt ) ci mai degrabă …ar deschide  calea intereselor electorale”, susține complet aiurea ziarul elvetia, minzând,  ca orice fițuica ce se vinde la colt de strada ….Acest articol caznit este semnat de acelasi mincinos Oliver Jens Schmitt, care compromite iar titlul de profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena. Nu se stie cu cine iese dumnealui la bere in… Romania, de ii turna asemenea nastrusnicii, dar sa dedici o parte centrală a articolului – absolut fara nicio legatura !, chiar activitatii Bisericii Ortodoxe Romane și  liderilor săi, ei bine,faptul este de o  nerusinare sadea !
Mai ales ca prof. Oliver Jens Schmitt (cum ai ajuns profesor cu asemenea maniere, domnule !) nu are niciun argument.”În România, Biserica ortodoxa chiar se bucură de  prestigiu în rândul populației. Doar câțiva intelectuali… programat critici, precum cei din jurul portalului <Să fie lumină>, inventeaza … abuzul în serviciu ca să critice ierarhia.” Cand afirma ca Biserica ar avea  influență economica și în mass-media, iar guvernul pro-european în funcție încearcă să facă pe plac conducătorilor, ,minciuna este bagata grosolan la mijloc. Te si miri ca Președintele Klaus Iohannis, figurină manipulata a forțelor pro-europene, zice NZZ , a acceptat sa-i acorde recent Patriarhului un ordin înalt”.
În articolul din ziarul elvetian este prezentat și a doua personalitate marcanta a vietii publice de la noi , președintele Academiei Române, istoricul de valoare europeana Ioan-Aurel Pop, văzut ca un intelectual naționalist, ba chiar fost posibil securist… Ei bine, dle  Schmitt, aceasta magarie chiar este prea de tot…

În cazul Academiei, trebuie făcută o distincție între conducerea sa  și institutele care lucrează critic în cercetarea istorică. Dar sa-ti clatesti gura cu „alegatii” conform carora  actualul președinte al Academiei Ioan-Aurel Pop, ca și Patriarhul, ar fi avut probabil  un trecut securist”, ei bine asemenea  presupuneri grosolane au putut totusi apare fara probleme in acest ziar elvetian cu pretentii , dar care compromite tocmai caracteristicile de corectiudine profesionala elvetiana ce intineaza grav,odata cu ziarul Neue Zürcher Zeitung (NZZ), intreaga presa elvetiana! al carei leader se autoconsidera!
Pentru români, Putna este simbolic un fel de mănăstire națională: aici este înmormântat Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei,  venerat ca sfânt din 1992. Aici intelectualii si tineri s-au reunit iar și iar pentru mitinguri cu acoperire naționala si patriotica. La fel și acum: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, au participat,strict ca invitati de onoare, cu deplina decentza la un obisnuit eveniment de pomenire. În 1871, la Putna, poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști au … visat la o Românie unită și mare.
A aparut la Putna ,printre miile de participanti romani anonimi si  un asa-zis lider studențesc un oarecare Silvian-Emanuel Man, un tinerel de vreo 21-22 de ani nebagat in seama care a citit un „Cuvant” personal, acuzand in vant  că țara nu mai aparține românilor și că… trebuie să o recupereze, invocand neamul, credința și nevoia de a scoate sabia după cuvintele lui Hristos: <Nu am venit să aduc pacea, ci sabia>”.
Vai de mine! Dar sensul politic al rostirii  unui student anonim nu are nicio legatura cu o presupusa istorie a totalitarismului românesc, care in Romania nici n-a prea existat …
Îar legatura nefericita cu alde Codreanu, fostul conducător al Mișcării Legionarilor inainte de Razboi, autointitulata organizație fascistă național-ortodoxă, aceea a fost o comunitate, dar pe care a descris-o ca fiind …transcendentă ,fara sa stie prea bine ce-i aia! Prostia incepe cand cineva crede ca un articol nefericit cu pomenirea lui Codreanu i-ar fi fascinat azi pe intelectuali și pe clerici deopotrivă,  mobilizand țărani și muncitori ba chiar s-a bucurat de sprijinul deschis  al elitelor. 

Implicarea de catre autor a unor mari părți ale societății românești în fascismul ortodox (!!) a fost doar prost tratată afirma GROSOLAN DE FALS, autorul elvetian  ametecand iar halucinatiile sale  cu un partid deloc ultranaționalist , care a castigat doar 5% in alegerile parlamentare din decembrie 2020. Evident, cu… sprijinul Rusiei (!?), crede prosteste dl. Schmitt punand sub semnul întrebării legăturile României cu Occidentul !!! Ba chiar  aderarea acesteia la NATO.
Mai îngrijorătoare decât liderul studențesc este pentru autor Fenomenul de la cădere a lui Ceaușescu, cu 
reprezentanții lagărului postcomunist care ar fi  dus mai departe ideologia naționalistă, izolaționistă, anti-occidentală și latent antisemită (!?) a epocii comuniste târzii… Si care culmea, ar fi strâns legată de „Mișcarea legionarilor”… Ba chiar „AUR ar fi pictat imaginea unui Occident decadent în timpul campaniei electorale”.
Este amestecat apoi si un referendum eșuat pentru „familia tradițională”, organizat, chipurile, cu sprijin  din partea Bisericii Ortodoxe, dar și a cercurilor evanghelice.
FALS! FALS! FALS! Ca si intreaga vanzoleala publica a unui autor, se pare, nebagat in seama la el acasa…

D. D. Rujan 

COMENTARII

 1. Nu este de loc …o fituica ,desi se comporta si scrie ca atare!
  NZZ chiar este un …brand, care stie sa faca BUM!!
  Dar pentru un ziar serios trebuie sa existe si o tema seriosa,
  nu un subiect supt din deget, de dl.Schmitt

 2. Eu cred ca acest prof .Schmitt ,habar n-are de realitatile concrete din Romania. Sa poti pune pe hartie fraza:”În 1871, la Putna, poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști au … visat la o Românie unită și mare.” Individul nu poate fi decat securist, dupa apropierea stupida:… ” poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști ” , care au … visat. ” Deci .dl.prof. Schmitt : cum sa il asezi pe Eminescu,acest Goethe al romanilor ,alaturi de citez:” poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști ?… ”
  Bravo D,le, nu cumva ai fost la vreo”instruire” pe la raposatele scoli de partid de la Bucuresti? N-ai fi primul…”
  Deci …”Eminescu si alti activisti?” Auzi nene,Hai siktir!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.