Ce se va întâmpla dacă SUA părăsesc NATO?

Ce se va întâmpla dacă SUA părăsesc NATO?

1 108

Experții militari au calculat cât de scumpa ar fi pentru Europa retragerea Statelor Unite din NATO  – și ce consecințe ar avea acest lucru asupra unui eventual conflict cu Rusia, scrie publicatia elvețiana Tages-Anzeiger.

„Acesta este doar un exercitiu de rationament logic, care totuși într-o bună zi poate deveni realitate: SUA pun în aplicarea amenintarea (facuat de atatea ori de Trump – n.r.) si parasesc NATO în 2021.
T​oate trupele americane sunt evacuate din Europa, este retras comandamentul. Ce se va întâmpla cu Alianța Nord-Atlantica? Această întrebare a fost pusa de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), care acum ne avertizează asupra unor consecințe grave „,
scrie publicatia.

Cât de importanta este SUA pentru NATO ne arata cateva cifre: cheltuielile de apărare ale SUA se ridică la peste 600 de miliarde de dolari. Toate statele europene, plus Canada, cheltuiesc doar jumătate din această sumă pentru apărare, astfel că Statele Unite reprezintă două treimi din totalul costurilor NATO pentru apărare. De asemenea, SUA contribuie cel mai mult la bugetul NATO (cu aproximativ 2 miliarde dolari).

Prin urmare, retragerea americanilor din alianță ar avea un cost uriaș pentru Europa(…) Potrivit primului scenariu militar, NATO va fi forțată să apere căile maritime internaționale vitale pentru economia europeană, iar pentru a face acest lucru, va trebui să găsească un înlocuitor pentru navele de război și aeronavele americane. Potrivit studiului IISS, costul acestei măsuri va fi de 110 miliarde de dolari.

Cel de-al doilea scenariu se va dovedi a fi și mai costisitor: după atacul Rusiei asupra uneia dintre țările est-europene  membre NATO, va începe un război terestru. Pentru a respinge Rusia, Europa va trebui să cumpere urgent sisteme antirachetă Patriot, tancuri grele, nave de război și bombardiere. Costurile estimate variază între 288 si 357 miliarde de dolari, se spune în articol.

Ieșirea SUA din NATO va avea nu numai consecințe financiare, ci și militare.  Alianța va fi slăbită și va trebui să refaca toate structurile de comandă, să recruteze și să instruiască mai mulți soldați, să producă mai multe echipamente militare și arme.

IISS sugerează că refinanțarea și creșterea armatei NATO fara SUA va dura până la 20 de ani.

În prezent,  Statele Unite înseamnă 40% din forțele armate NATO.

Ca urmare a retragerii țării din alianță, NATO va pierde mai mult de 1,3 milioane de soldați. În total, numărul trupelor NATO este de 3 milioane de soldați.

„Pentru a atinge din nou acest efectiv de trupe și pentru a le folosi în eficient, celelalte țări NATO vor avea nevoie de două decenii – este prea mult timp dacă se ajunge cu adevarat la o confruntare armata cu Rusia”, conchide Tages-Anzeiger.

Oleg Cojocaru

COMENTARII

  1. Cu tot respectul tovarsul COJOCARU, santeti un IMBECIL!
    Daca USA vor iesi din NATO pe continent va fi liniste si EUROPA se va dezvolta in continuare fara frica unui nou razboi pe teritorul european fiindca borfasii homosexuali din America nu vor mai putea sa declanseze razboiul, pe care si-l dores cu ardoare, daca NATO nu se dizolva.
    Cu tot RESPECTUL IMBECILULE, incearca sa interegi ca RUSIA nu a atacat si nu va ataca EUROPA fiindca UE este total dependenta de resuesele energetice rusesti si ca vanzator are tot interesul sa nu-si ucida cumparatorul de care depinde economia lui.
    Nu uita ca NOPOLEON si HITLER au atact RUSIA si au fost desfiintati.
    Daca Franta si Germania vor face acesta greseala in viitor vor fi RASI de pe fata planetei. EUROPA, IMBECILULE are nevoie de liniste nu de borfasi americani. NATO este o organizatie terorista si trebuie desfiintata.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.