CE SE ASCUNDE IN SPATELE „PRIETENIEI” RUSO-AMERICANE !!

CE SE ASCUNDE IN SPATELE „PRIETENIEI” RUSO-AMERICANE !!

0 492

Pentru a înțelege politica Rusiei în Crimeea trebuie să ne reamintim că, începând din 1990, occidentalii au extins NATO de mai multe ori către Est, neținându-și cuvântul dat, scrie revista germană Stern, preluată de Courrier International.
Rusia se apără pentru prima dată după înfrângerea suferită în Războiul Rece, pentru prima dată după reunificarea Germaniei sub umbrela ONU și pentru prima dată după un sfert de secol de trădări venite din… partea prietenilor din Occident.
Iată că NATO s-a implantat acolo temeinic .Unde sunt si milioane de rusi dincolo de frontiera rusă cu statele baltice.
Rupând Crimeea de Ucraina, Rusia încearcă azi să împiedice flota sa de la Marea Neagră să „acceseze” aceeași zonă NATO.
Cum să ne mai mirăm? Cu totul altceva a fost promis, si au jurat americanii cu mâna pe inimă, în 1990.
Pe 9 februarie, James Baker, secretarul de Stat american (al lui George Bush senior) l-a asigurat pe „reformatorul” URSS Mihail Gorbaciov, în sala Ecaterina a II-a, loc cu încărcătură istorică la Kremlin, că Alianța Occidentală nu-și va extinde „cu un milimentru” influența către Est, dacă Moscova va accepta ca Germania să se reunifice în cadrul NATO.
A doua zi, pe 10 februarie, Hans-Dietrich Genscher, ministrul Afacerilor Externe german, reia această promisiune în fata lui Eduard Șevarnandze, omologul său rus, așa cum a confirmat ulterior o notă confidențială a guvernului german: ”Suntem conștienți că apartenența unei Germanii unite la NATO ridică probleme complexe. Dar un lucru este sigur pentru noi: NATO nu se va extinde spre Est”.
Gorbaciov își aduce aminte și el că la Malta se stabilise ca NATO să nu se extindă un milimetru către Est.
Numai că a comis o greșeala gravă: a avut încredere în Occident și nu a cerut ca această promisiune să fie înscrisă oficial.
O amenințare directă pentru Rusia s-a intamplat si cand polonezii, cehii și ungurii au aderat la NATO în 1999,iar apoi
Bulgaria, România, Slovacia și cele trei state baltice au aderat în 2004.
Patru ani mai tarziu, la Summit-ul NATO de la București, s-a ratat extinderea NATO către Ucraina, dar ideea a rămas în stadiu de proiect – Angela Merkel și-a schimbat decizia în ultimul moment și a apăsat pe pedala de frână. Vladimir Putin, care a sosit în ultima zi a Summit-ului de la București, a avertizat:
”Apariția unui bloc puternic la frontiere va fi considerată de Rusia drept o amenințare directă pentru securitatea noastră.”
Nu trebuie să uităm acestea dacă vrem să fim onești și ponderați în judecată, dar și apți să înțelegem teama Rusiei de a fi încercuită.
Rusia acționează direct – răspunde la politica de putere a Occidentului printr-o politică de putere.
Pentru Angela Merkel, Putin trăiește într-o altă lume. Este adevărat: lumea unui om trădat. Nu el, ci Gorbaciov si Eltzin…
Trebuie să facem abstracție de propaganda din cele două tabere pentru a înțelege. Virajul la Vest al Ucrainei este penultimul capitol al instaurării unei noi ordini europene dupa prăbușirea URSS. Ultimul capitol se va scrie in Belarus?.RUSI h SAT ARME
Propunând Kievului un Acord de Asociere, Uniunea Europeană, în prostia sa strategică, a obligat Ucraina să aleagă între
Vest și Rusia și astfel a pus-o într-o situație imposibilă. Când autocratul Ianukovici a refuzat să semneze, el a fost înlăturat, iar acordul pentru o schimbare de putere la Kiev încheiat împreună cu Rusia nu a ținut nici 24 de ore.
La aparitia peste noapte a Maidanului Rusia s-a simțit din nou trădată, a considerat Ucraina pierdută și a pus mână pe Crimeea, cea pe care Hrușciov o „oferise” aiurea ucrainenilor în 1954, în epoca sovietică. Fara niciun act oficial si fara a intreba atunci pe cineva … !!
Kievul se orientează deschis către NATO. partidul Iuliei Timoșenko, aflat la putere, a anunțat intenția de a adera la Alianță, iar Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a declarat că vrea să ”intensifice parteneriatul cu Ucraina”.
Jocurile sunt făcute. Problema mai este doar de a vedea cine a ieșit cel mai rău. Și aceștia sunt rușii, pentru că ei nu au simțul esteticii politice.
Este simplu să-i faci pe rusi sa pară drept niște bădărani brutali. Statele Unite profită de ocazie pentru a se răzbună pentru fuga la Moscova a a lui Edward Snowden, iar NATO, care a bombardat Serbia violând dreptul internațional și a transformat Libia intr-un morman de moloz, dupa Irak, dezmembreaza Siria …dar denunță cu un patos impocrit ocuparea ilegală a Crimeii. Care are totusi o lunga istorie ruseasca!
Dacă Occidentul caută o soluție justă, ar fi organizat un referendum sub control internațional în loc de a lăsa organizarea lui sub controlul armatei ruse; poate că majoritatea s-ar fi pronunțat în favoarea unei mai mari autonomii în cadrul Ucrainei.
Dar aici nu este vorba despre dreptul popoarelor de a-și decide soarta. Aici este vorba despre instaurarea unei noi ordini in Est.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.