Ce prevad normele taxei de poluare auto

Ce prevad normele taxei de poluare auto

0 61

Au scapat de dracu’, dar au dat de tacsu’! Cam asa s-ar traduce situatia cu care se confrunta zilele acestea posesorii de automobile din tara, dupa prima taxa de inmatriculare a fost inlocuita cu taxa de mediu.
Ministerul de Finante a publicat normele privind taxa de poluare auto, ce au intrat in vigoare de ieri, in care au fost incluse modul de calcul al acesteia si modul de restituire a sumelor platite in plus fata de taxa stabilita prin Codul Fiscal, banii urmand a fi folositi pentru proiecte de mediu. Concret, taxa de poluare auto va trebui platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si va fi calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului. Astfel, suma rezultata in functie de gradul de poluare a motorului va putea fi ajustata cu o cota fixa de reducere, care va fi stabilita dupa vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare. In anumite cazuri, se pot acorda si reduceri suplimentare.
“Prin acordarea acestor reduceri suplimentare, respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica”, declara Mihai Hura, director in Ministerul Economiei si Finantelor.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.