Ce pensionarii platesc contributia la sanatate ?

Ce pensionarii platesc contributia la sanatate ?

0 107

Ce pensionarii platesc contributia la sanatate ?
Incurcatele cai ale PUTERII, nu pot fi descalcite nici de cei care fac parte din institutiile acesteia. Pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei lunar nu vor plati in 2011 contributia la asigurarile sociale de sanatate, iar din 2012 sumele datorate pentru aceasta categorie trebuie platite de catre stat, asa cum prevede legea sanatatii, care nu s-a aplicat insa din lipsa fondurilor, a declarat, duminica, pentru Mediafax, Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. El a spus ca, potrivit Legii sanatatii din 2006, contributia pentru persoanele exceptate de la plata si pentru pensionarii cu venituri mici trebuie platite de catre stat, dar, intrucat statul nu are bani sa platesca aceste sume, ordinul presedintelui CNAS proroga aceste plati pentru 2012.
„Ordinul presedintelui CNAS nu poate contrazice un act administrativ. Mai concret, un ordin al presedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a Executivului. In consecinta, proiectul de Ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat vine sa prelungesca cu un an, adica din 2012, termenul de la care statul trebuie sa plateasca contributia la sanatate pentru categoriile exceptate si pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei”, a explicat Lucian Duta.
„CNAS nu a pus niciodata problema ca pensionarii cu venituri sub 740 de lei sa fie obligati la plata contributiei la FNUASS incepand din 1 ianuarie 2012”, a adaugat Lucian Duta.
Mai mult, el a explicat ca pensionarii cu venit lunar de 741 lei vor plati la asigurari suma de 1 leu, pentru ca prin plata contributiei la sanatate pensia lor nu trebuie sa scada sub 740 lei. In situatia in care venitul din pensii este de 784 lei, atunci contributia la sanatate va fi de 43 de lei, astfel ca venitul ramas sa fie peste 740 lei, a mai spus presedintele CNAS.

Cei care au 741 platesc un leu?
Un comentariu deosebit prin continut si prin consistenta analizei “aritmetice” ne-a atras atentia si vi-l oferim si dvs.
„Cei care au783 platesc 43 lei la CNSAS. Inseamna ca ce i care au 3000 lei pensie platesc la CNSAS 2260 lei. Eu cred ca omul asta ori nu e sanatos ori a fost repetent la matematica. Procentul de cotizare e de 5.5% potrivit legii deci cel ce ar 784 va plati 5.5% din diferenta de 44 lei, adica 2.42 lei nu 44 cat ar vrea neica asta cocotat in functii de pertid. Mai anterior cineva explica ca daca pensionarul are pensie mai mare de 740 lei atunci va plati CNSAS la toata suma. Adica cel care va avea 741 lei va plati 5.5% din aceasta suma, respectiv 40.78 lei.
Care e adevarul?
Cel aratat in articol, cel explicat de mine (cititor) sau ultima varianta?
Cine stie?”

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.