Ce-o fi cu primarul Coliban, sincer?

Ce-o fi cu primarul Coliban, sincer?

1 47

Au trecut 15 luni de mandat la Primărie pentru primarul USR, Allen Coliban, și parcă tot nu este de acolo. Adică nu este unde se presupune că ar trebui să fie, angajat undeva la vreun Mall, ci exact unde nu ar trebui. In fruntea uneia dintre cele mai dificile instituții ale administrației locale din intreaga țară. Și nu este vorba numai de magnitudinea problemelor administrative, licitații, contracte, finanțări externe și guvernamentale, bugetări de tot felul și administrarea domeniului public, a regiilor din subordine și a instituțiilor din subordine.
Primăria Brașov este un colos administrativ care administrează anual peste 100 de milioane de euro și destinele a mii de oameni. Este vorba și de imaginea proiectată in rândul cetățenilor, cei care au dorit bineințeles schimbarea din 2020, sătui de un primar care părea că-i ignoră și le știe pe toate, sau care era acuzat de corupție.

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul
La inceput a fost proiecția unui politician timid, care nu făcuse mai nimic in Senat, dar care arăta bine și promitea să fie sincer cu brașovenii, și, mai presus de toate să le urmărească interesele. Un primar accesibil și amabil cu fiecare dintre ei. Dacă era in permanență conectat la facebook și mai bine, pentru că se putea lua legătura cu el oricând și in orice condiții. N-a trecut mult și speranțele au fost amarnic inșelate. In primul rând brașovenii n-au ințeles de ce primarul nostru trebuie să-și delege toate atribuțiile, cele mai importante bineințeles, către viceprimarii pe care ei nu-i aleseră, doar ca să stea chiar toată ziua pe facebook.
Mai ales către Flavia Boghiu, care s-a ales cu două treimi din atribuțiile de primar și cu trei sferturi din munca desfășurată de instituția primarului. Chiar acum când este redactat acest editorial pe masa viceprimăriței Flavia zac mormane de dosare care trebuie parcurse și rezolvate intr-un timp rezonabil. Biroul lui Coliban nu este nici pe departe atât de incărcat dimpotrivă, seamănă cu biroul unui impiegat de mișcare din gara Crevedia, pe unde trec rar și oameni, darămite trenuri.
Firește, implântată până in prăsele in toate problemele orașului, Flavia Boghiu trebuie să și comunice despre ele maselor largi populare, iar uneori comunicarea ei capătă accente dramatice, sentimentale, lacrimogene, chiar tragice, ceea ce ne enervează.

Un balon politicianist umflat cu promisiuni deșănțate
In schimb, Coliban comunică in bula sa ermetică de facebook doar cu aplaudacii săi ridicoli din penibilul său partid, recuzându-și promisiunea dintr-un inceput, de a sta de vorbă cu toți brașovenii, al căror primar este. Și ce ne-a comunicat până in prezent, chiar din turnul său de fildeș comunicațional? Că ne va face un Inel Verde care să inconjoare Brașovul precum zidurile Babilonului, in care să se desfete toți oamenii muncii in timpul liber.
L-am persiflat destul pe acesată temă in multe editoriale, pentru că știam că ideea este irealizabilă din cauza extinderii continue a complexelor rezidențiale.
Nimeni nu i-a cerut insă acest inel verde, doar să conserve spațiile verzi existente. Iar ce se intâmplă acum la Noua demonstrează că nu o face. Apoi a promis nesfârșite piste pentru biciclete anul trecut, ceea ce nu s-a intâmplat. Incă a străbate orașul pe bicicletă este o ruletă rusească a accidentării perfect probabile.
Coliban ne-a promis apoi cultură pe pâine și ne-a dat Amural și consternantul său muzeu stupid, amenajat ilegal in grotele de După Ziduri. Acum promite transport verde, ba chiar trenuri metropolitane, la tot fel de forumuri pe cât de irelevante, pe atât de inutile. Intre timp șoferii RATBv intârzie tot mai des față de programul afișat sau nu electronic in stații și nimeni nu le spune nimic. Cât despre Poliția Locală ce să mai spunem?
In afară de faptul că sunt inexistenți pe străzi, era un efort colosal pentru câteva zeci de polițiști să circule astăzi câteva curse cu autobuzele RATBv pentru a observa mulțimea elevilor plecați de la deschiderea anului școlar, care nu s-a sinchisit să poarte măști, oricare ar fi fost cursele alese, chiar și prin sondaj? Dar despre asfaltări ce să constatăm, că nu se asfaltează?

Coliban probabil că nu va dansa decât o var
In final vom reveni la sentimente de regret, căci probabil ar fi trebuit să ne gândim mai bine la alegeri anul trecut. Și-apoi, ce bărbat este acela care lasă toată povara muncii din Primărie pe umerii unei femei, chiar energică și ambițioasă precum Flavia Boghiu?
Că doar nu pe ea au ales-o brașovenii să le conducă destinele. Poate vor avea ocazia data viitoare…

Libiu Mateescu        

COMENTARII

  1. Alegeri locale: 27 Septembrie 2020. Preluare mandat 25 Octombrie 2020. Data de azi: 15 Septembrie 2021.

    Autorul calculează si ii ies 15 luni de mandat :)))

    Pornind de aici, as zice ca nu are rost sa mai citești caci se continua in acelasi stil: minciună și gogomănie marca infobrasov.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.