Ce ne costa referendumul?

Ce ne costa referendumul?

0 240

Care referendum si ce success ar avea el? Or, e vorba despre un simplu joc copilaresc de-a „nu te supara frate!”, dar cu un singur pierzator: alegatorul roman.


Copilarii, in politica romaneasca se intalnesc si ne-am cam impiedicat la tot pasul (Vezi recenta afacere a biletelelor, de unde a si plecat, practic, idea demiterii presedintelui). Oricum, democratia si jocul democratic din Romania se afla undeva pe la admiterea la gradinita. Dar, de aici si pana la subjuga contribuabilul la plata unui referendum cu final previzibil…


De altfel, declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu face parte din „jocul” democratiei si constituie apanajul opozitiei. Totusi, in conditiile de fata, luand in considerare sondajele de opinie care indica popularitatea crescuta de care se bucura Basescu, contribuabilul ar fi pus sa se scormoneasca in buzunarele-i peticite pentru organizarea referendumului doar pentru a-i „gadila” orgoliul lui Basecu. Finalul acestui demers este cat se poate de previzibil.


O estimare neoficiala a cheltuielilor poate rezulta prin raportarea la ultimul referendum organizat in Romania, in 2003, pentru revizuirea Constitutiei. Referendumul de atunci a costat 8,5 milioane de euro. In cazul in care se va ajunge la referendum in cadrul procedurii de suspendare a presedintelui, se pot estima cheltuieli similare pentru asigurarea urnelor si a cabinelor de vot, a stampilelor, tusierelor si recipientelor pentru transportarea buletinelor, dar si pentru personalul necesar unui demers de o asemenea anvergura. Mici diferente pot aparea la capitolul cheltuieli daca se ia in considerare faptul ca in 2003 referendumul s-a desfasurat pe durata a doua zile. Limitarea desfasurarii la o singura zi ar aduce insa scaderi insignifiante in zona cheltuielilor de personal si de capital, scaderi care sunt compensate de rata inflatiei, care ar trebui sa fie aplicata pentru actualizare sumelor din 2003.


Oricum s-ar face insa calculele, pe contribuabili i-ar costa cateva milioane bune de euro (in jur de 8 milioane de euro) pentru ca Parlamentul sa capete putina putere, iar presedintele Basescu sa fie „pus pe ganduri”, dupa cum declara „bunicuta” Iliescu, devnita peste noapte inteleapta.


Totusi, nici referendumul pentru modificarea Constitutiei nu se pare a fi unul extraordinar de reusit, avand in vedere ca demersul PSD in Comsia Juridica a Camerei Deputatiilor s-a vrut si a si iesit deasupra legii de capatai a tarii. Adica, motiunea pesedista de modificare a legii electorale schimba regulile „jocului” in timp ce acesta se desfasoara. Se pare ca, politicienii nostri nu prea au fost lasati sa se joace cu mingea pe maidan cand erau mici. Ori ca nu au avut minge, ori ca nu erau lasati de copiii vecinilor sa intre in joc. De aici si nevoia de defulari prin referendumuri costisitoare. Preferabil, insa, in conditiile actuale, este ca alesii nostrii sa-si verse frustrarile pe maidan, la o miuta in toata regula. Ar fi si mai ieftin, dar si mai sanatos pentru contribuabili. Chestiunea cu referendumul, in prezent,?e de doi bani!


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.