Ce ne ascunde puterea în spatele controversatului Program ”Anghel Saligny”?

Ce ne ascunde puterea în spatele controversatului Program ”Anghel Saligny”?

0 245

Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, scoate în evidență un aspect extrem de ciudat al de acum celebrului Program ”Anghel Saligny”, care aruncă în aer coaliția. Mai exact, specialistul remarcă absența din proiectul de OUG a celei mai elementare chestiuni, și anume impactul bugetar al programului, care se ridică la imensa sumă de 10 miliarde de euro, adică cca.5% din PIB.

„Studiez documentele privind Programul de investiții „Anghel Saligny”, publicate de Guvern pentru consultare publică, și nu reușesc să înțeleg. Și anume:
Cînd citesc proiectul de OUG, aflu că se pot semna, în realizarea Programului, contracte de finanțare multianuale (pînă în 2028) în sumă de 50 mld lei (art. 1.2) și că :
„Art. 5 – (1) Finanțarea programului se asigură din:

a) sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;
b) sume din bugetele locale alocate cu această destinație.”
Cînd parcurg, însă, Nota de fundamentare și caut impactul bugetar pe următorii șapte ani al Programului „Anghel Saligny”, răspunsul Guvernului e că „nu e cazul”.
Adică Guvernul aprobă credite de angajament de 50 mld lei, spunînd că are deja solicitări de proiecte pentru 26 mld lei și cînd îl întrebi de impactul asupra deficitului bugetar spune că nu e cazul.
Cum să nu fie cazul???
O cheltuială potențială de 50 mld lei înseamnă aproape 5% din PIB.

„N-ar fi cazul”, vorba Guvernului, decît într-o singură situație, cînd programul s-ar aproba, dar nu s-ar derula.
Ceea ce sper să nu se întîmple, personal, cred că un asemenea program care să refacă infrastructura locală e necesar.
Așadar, domnilor guvernanți, ajutați-mă să înțeleg, explicîndu-mi de ce se neglijează, în Nota de fundamentare, impactul bugetar al aplicării Programului de investiții „Anghel Saligny”.
Nu încercați să mă aburiți că dacă e vorba de credite de angajament (adică promisiuni), putem ignora într-o fundamentare serioasă consecința transformării creditelor de angajament în credite bugetare
” scrie fostul ministru pe Facebook. (B.T.I.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.