Ce mancam, ce bem, ce imbracam?

Ce mancam, ce bem, ce imbracam?

0 220


Alertele primite in ultima vreme de la ANPC sunt ingrijoratoare: pasta de dinti ucigasa, pijamale cancerigene si iaurturi cu …dioxina. E bine ca populatia a fost alarmata. Dar ce se intampla, oare? De ce atata amar de ani am imbracat haine chinezesti cancerigene, de ce incriminatele pijamale se vand din usa in usa chiar in incinta spitatelor, sub ochii indulgenti ai medicilor, de ce tarabele au fost pline cu pasta de dinti chinezeasca, adusa adesea “la negru” din Republica Moldova si de ce reclamele TV abunda in imagini cu fete superbe multumite de efectul iaurtului Danone, cand, s-a mai discutat pe tema asta, nici macar nu s-a demonstrat efectul respectivului iaurt?


E greu de spus daca la mijloc sunt pericole reale, daca e vorba doar de interese economice, daca pana acum a fost indulgenta iar realitatea a facut ca autoritatile sa ia masuri drastice. Te poti gandi la orice, avand in vedere experienta crizei aviare, cand au fost sacrificate milioane de pasari fara a se sti exact natura maladiei (un medic veterinar chiar a demonstrat ca n-a fost vorba de virusul H5N1 ci de o boala netransmisibila la om) ori experienta tonului thailandez susceptibil de a fi infestat cu toxina botulinica si care nici macar n-a fost retras de pe piata (lumea a cumparat si a ramas un singur caz de botulism; chiar e de la ton?)


Sigur ca nu e de glumit, dar oare n-ar fi mai bine sa verificam constiincios tot ce intra in tara si sa popularizam eventualele pericole inainte de a se ajunge in situatia consumului larg? Un banc spune ca masura contraceptiva cea mai buna este abstinenta. Exact acelasi lucru se intampla cu produsele nocive, doar ca trebuie stabilit si popularizat care sunt acestea si introdusa interdictia la vanzare. Altfel, degeaba ni se spune la un moment dat ca nu stiu ce medicament, aliment, ori obiect este nociv. E posibil ca atunci cand aflam ce am consumat sa nu ne ramana decat sa tragem nadejdea ca statistica nu va da voie sa fim unul la mia sau la suta de imbolnaviti. Ca veni vorba. In strainatate analgezicele pe baza de metamizol sunt interzise, considerandu-se ca sunt cancerigene, ca pot provoca maladii oasoase, etc. Am aflat acest lucru dupa ce am epuizat vreo 5 folii de pastile de metamizol, servite de farmacista la solicitarea mea de a primi banalul algocalmin si el atat de hulit, dar folosit pe scara larga in spitale. Medicii nostri spun ca nu-i bai, in Elvetia e jale mare.


Asadar sa ne punem de acord ce este nociv si ce nu iar ce este nociv sa nu se mai produca, importe, comercializeze. Nu vad de ce am fi imbiati cu tot felul de chestii pentru ca apoi sa ajungem sa deschidem frigiderul cu inima cat un purice sa vedem din ce lot a fost iaurtul, ori sa dam iama in sifonier sa vedem ce eticheta are pijamaua, n-o fi made in China?


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.