Ce mai ramane in buzunar romanului cu un salariu brut de 2500...

Ce mai ramane in buzunar romanului cu un salariu brut de 2500 de RON lunar? Sau iata cum se fac banii care-i fura cei din administratie de jos si pana sus!

0 439

Luăm angajatul ION și îi oferim un salariu brut de 2500 de RON lunar. Sună excelent?

ION a primit 2500 de RON brut, dar a plătit către bugetele de stat 737 RON (Șomaj 0.5%, CAS 10.5%, CASS 5.55%, Impozit 16%), cu alte cuvinte ION a primit un salariu NET (“în mână”) de 1763 RON (Sursa informației – calculatorsalariu.ro sau orice fluturaș de salariu din Romania). Valoarea procentuală a impozitelor plătite de către românul ION către românescul stat Român este de 41.8%.
Dar… pentru ca angajatul ION să primească 1763 RON Net (2500 brut), angajatorul (patronul) plăteste separat către bugetele statului 575 RON, de unde rezultă că pentru angajatul ION, statul român primește la bugetele de stat suma de 1312 ( 737 + 575) RON. Putem trage și o a doua concluzie: salariul complet al lui ION a fost 3075 RON, din care statul roman a “retras” un total de 1312 RON (sau 42.66% – vezi creșterea față de procentul menționat anterior).PALAT RESED.PRESED.ROM. IARNA
Pentru că ION are mașina, după salariu se duce la benzinărie să facă “plinul” pentru luna care urmeaza – 150 RON. Din aceasta sumă, statul roman primește 24% TVA – sau mai bine zis: aproximativ 29 RON.
Mergând mai departe, valoarea cumulată a taxelor, accizelor, și supraaccizelor plătite de către distribuitorul de combustibil către statul roman, reprezintă aproximativ 50% – cu alte cuvinte, din cei 150 RON plătiți pentru un “plin”, statul român mai primește înca 61 RON (aproximativ) în afara TVA. Total colectat la bugetul de stat: 90 RON (60%). Sursa: capital.ro.
ION nu se simte prea bine, și are impresia că va răci – pentru ca este un angajat model, nu vrea să intre în concediu medical. Va trebui să facă o oprire la farmacie, ce bine ca e una în Mall. 8 pliculețe de Fervex, 10 RON. O cutie de ceai (bun), 15 RON.
O cutie de Aspirin efervescent, 25 RON.
Total 50 RON, din care TVA 24% – 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
Odată ajuns la Mall, ION își dă seama că nu a mai ieșit cu prietena lui în oraș, de câteva luni. Nici ieri nu a sunat-o. A rămas fără credit. Intră Ion la Vodafone și face o încărcare de 10 euro – aproximativ 50 RON cu tot cu adausul comercial, din care TVA 24% – 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.guvern NOAPTEA
Dacă tot e aproape de Auchan și nu a mai ieșit de mult în oraș, ION intră la supermarket. Super oferta: două sticle de vin la preț de una – 35 RON. Dacă e, în seara asta, pregătește el cina.
Două persoane: caserola cotlet de porc – 15 RON, cartofi 3 kg – 5 RON, salata de legume – 10 RON, cofrag cu ouă – 10 RON, pachet gumă orbit 3 RON, cutie prezervative – 12 RON, deodorant – 10 RON, gel de duș – 10 RON (pentru că asta este ideea lui ION cu privire la ce înseamna o seară romantică). Casierul face totalul: 110 RON, din care TVA 24% – 21 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
ION face un mic calcul în minte și realizeaza că, deși a plecat de la muncă de doar 30 de minute, a cheltuit deja un total de 360 RON din care taxele colectate de către statul român (în doar 30 de minute) reprezintă aproximativ 130 RON (~36%). Suma rămasa în buzunar: 1.403 RON.
Proprietarul îi va cere mâine chiria – 800 RON (la care nu plătește ION impozit, dar plătește proprietarul). ION va rămâne cu aproximativ 600 RON pentru cheltuieli minore cum ar fi: mâncare pentru restul lunii (30 de zile), electricitate, întreținere, abonamentul de internet. ION este îngrijorat că va trebui să schimbe 2 cauciucuri ale mașinii, trebuie să cumpere o pereche de ghete noi pentru mers la muncă, și o geaca de iarnă.
Urmeaza mașina trebuie sa faca inspecția anuală. Oricât vor costa toate astea enumerate mai devreme, din suma ramasa (600 RON), 24% TVA se va colecta la bugetul de stat; adică încă 115 RON (aproximativ).parlament - sala goala
Asta este momentul în care ION realizează că după ce a plătit deja taxe și impozite către statul român în valoare de 41.8% din venitul sau brut (2500 RON), ajunge să mai plătească suplimentar către statul român un total de cel putin încă 245 RON (aproximativ 25% din suma ramasă în buzunar după plata chiriei).
Tot acesta este momentul în care ION realizează că starea lui de disperare și lipsa lui de speranță este justificată. Nu poate avea un viitor în care să se poată căsători, să-și poată cumpăra o locuință, să întemeieze o familie. Ce ar putea să ofere familiei? Abia supraviețuiește el singur.
Și totuși, cei mai multi dintre oameni îl văd ca fiind liniștit, pentru că are un loc de muncă și o mașină. Și totuși, e la un pas de a nu-și mai permite să stea singur (31.5% dintre persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani locuiesc încă în casa părinților; 15% dacă luăm în calcul doar persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani).
Ăsta este momentul în care ION își dă seama că frica asta pe care o simte în interior este motivul pentru care începe să prezinte simptomele depresiei. Ăsta este momentul în care își da seama de ce nu reușește să se odihnească suficient pentru a performa la serviciu.DNA & SRI
Mii de români sunt în situatia de mai sus. Rezultatul unui sistem corupt care pune piedici și greutăți incredibile celor care muncesc.
Uneori, datoriile astea nu se mai pot plăti, și sunt sute de cazuri ale unor tineri care au ramas fără case, cu datorii imense, datorită unui sistem bancar fără ghidare morală (mă face să râd că am scris banca și morala în aceeași frază), și a unui guvern care nu ajută în niciun fel tinerii din România.
Bine ați venit în România anului 2016 – calculele de mai sus sunt reale si corecte, dar sunt subiectul schimbării, odată ce rata TVA se va reduce la 20%, de la 1 ianuarie 2016 !

Vestea bună, ION va rămâne cu încă 25 RON (aproximativ) în buzunare.

Autor text: Mihai Puiu

NOTA REDACTIEI
In pozele ce insotesc textul se regasesc cele trei puteri ale statului reprezentate prin:
– Palatul Cotroceni   – PRESEDENTIA
– Palatul Victoria      – GUVERNUL
– Sala de plen goala – PARLAMENTUL
– Binomul DNA&SRI – CAINELE DE PAZA A CELOR TREI PUTERI

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.