Ce mai este nou în PSD, taberele, candidați la șefia partidului, remaniabilii...

Ce mai este nou în PSD, taberele, candidați la șefia partidului, remaniabilii din Guvern…

0 144

Social-democrații s-au întâlnit miercuri în prima ședință a Biroului Politic Național după ce Liviu Dragnea a fost închis și au anunțat că au decis ca partidul să susțină fără echivoc aplicarea rezultatului referendumului. Neoficial, însă, pesediștii au multe probleme de rezolvat. Printre acestea se numără validarea portofoliilor rămase vacante în Guvern, stabilirea datei congresului dar și cine și cum revendică puterea în PSD.
Sursele de la vârful PSD au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului există mai multe teme de dezbatere în această perioadă. Potrivit surselor citate, problema care trebuie rezolvată rapid este numirea celor trei miniștrii la Justiție, Românii de Pretutindeni și Fonduri Europene. Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi pe Titus Corlățean a creat noi discuții in interiorul PSD.

O eventuală nouă propunere urmează să fie tranșată în ședința Comitetului Executiv programată azi, vineri, 7 iunie.

De asemenea, în partid se discută despre o remaniere a Guvernului mai largă, dar acest lucru ar fi posibil după votul pe moțiunea de cenzură anunțată de opoziție, susțin surse de la vârful PSD. Nume ca Petre Daea, Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Anton Anton (ALDE), dar și Teodor Meleșcanu(ALDE) se află pe lista remaniaților.
O altă problemă care urmează să fie tranșată în PSD la ședința CEX-ului este stabilirea datei congresului. Aici taberele sunt împărțite. O parte dintre social-democrați doresc două congrese: unul care să fie organizat rapid la sfârșitul lunii sau undeva în septembrie și în care să se schimbe statutul partidului și să se stabilească candidatul la prezidențiale. Actuala conducere a PSD – Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu – susțin această variantă și pledează pentru organizarea celui de-al doilea congres în care să se stabilească alegerea unei noi conduceri, undeva în toamnă.

Potrivit surselor citate, tandemul Dăncilă-Stănescu dorește să propună organizarea de alegeri în toate filialele PSD din țară, pentru a avea șanse mai mari la congresul pentru alegerea noii conduceri a PSD. Mai exact, schimbarea oamenilor lui Dragnea din fruntea filialelor cu unii fideli actualei conduceri interimare ar menține controlul asupra puterii în partid și ar crește șansele impunerii unui șef de partid agreat de tandemul Dăncilă -Dragnea. Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici sunt numele vehiculate în interiorul partidului ca posibili candidați la șefia PSD.

De partea cealaltă, se poziționează fidelii lui Liviu Dragnea, care vor organizarea cât mai rapidă a unui congres al partidului și alegerea unei noi conduceri. Miza organizării rapide a unui congres constă că faptul că liderii de organizații sunt cei impuși de Dragnea și ar putea vota rapid o conducere care să mențină continuitatea. De altfel, Lia Olguța Vasilescu este liderul desemnat de Dragnea de a conduce partidul și ar intenționa să candideze la un eventual congres organizat rapid.

O altă tabără este reprezentată de liderii din PSD București care s-ar putea grupa în jurul Gabrielei Firea și care pledează pentru organizarea cât mai repede a unui congres în care să fie schimbat atât statutul partidului, dar să fie aleasă și noua conducere. De altfel potrivit surselor citate, Gabriela Firea este singurul lider PSD testat în sondaje și care are o credibilitate între 30-40 %.
De asemenea în interiorul PSD se vorbește și de o posibilă candidatură a liderului de grup de la Senat, Șerban Nicolae.
De precizat este că „greii” partidului – Marian Oprișan, Niculae Bădălău, Dumitru Buzatu – nu s-au poziționat deocamdată în nicio tabără.

La ședința BPN, președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a venit însoțită de Paul Stănescu. Un episod relevant cu ce doi lideri PSD a fost înainte ca Dăncilă să ajungă în fața camerelor și a microfoanelor. Stănescu i-a șoptit premierului „Declarații după ședință”. Ajunsă în fața presei, Dăncilă a repetat ceea ce i-a spus președintele executiv: „Voi face declarații după ședință”.

De precizat este că președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a fost unul dintre adversarii lui Liviu Dragnea și semnatar al scrisorii prin care se cerea demisia acestuia, anul trecut, în toamnă. De asemenea, în interiorul PSD se cunoaște relația de prietenie dintre Paul Stănescu și Viorica Dăncilă. Totodată, Stănescu a fost cel care a susținut-o pe Viorica Dăncilă să se opună lui Liviu Dragnea și oamenilor din Guvern (Anca Alexandrescu, Darius Vâlcov) plantați de fostul președinte al PSD.
Înaintea ședinței CEX, consilierul Vioricăi Dăncilă, Victor Negrescu, a declarat că susține ideea organizării a două Congrese PSD, unul pentru statutul partidului și reclădirea ideologică a partidului și unul, abia după prezidențiale, pentru alegerea unei noi conduceri PSD.

Victor Negrescu: „Vom discuta despre următoarele reuniuni, inclusiv Congresul PSD. Sunt mai multe idei. Ideea pe care eu o susțin este să avem un congres în perioada următoare, poate chiar în toamnă, despre reclădirea ideologică a PSD și lansarea candidatului pentru prezidențiale, urmând ca ulterior să avem, poate după alegerile prezidențiale, un Congres în care să decidem cine va conduce partidul mai departe. În momentul de față trebuie să ne concentrăm pe regăsirea identității noastre PSD. Dacă începem o luptă despre persoane pierdem miza”, a declarat Victor Negrescu, înainte de începutul Biroului Politic Național al PSD.

Robert Negoiță, vicepreședinte PSD: „Cu cât mai repede se face un congres cu atât mai bine, pentru că e nevoie de o conducere legitimă a partidului. (…) Putem să facem şi 30 de congrese, unul în fiecare zi, dar se poate ca în acelaşi congres să se modifice statutul şi să se candideze pe statutul aprobat. La începutul congresului modifici statutul, te-ai asigurat că este de acord congresul cu noua variantă propusă de statut, apoi candidezi pe noul statut. Nu e nicio problemă, s-a făcut şi funcţionează, e o chestie de partid”, a spus Negoiţă, la începutul şedinţei BPN al partidului.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.