CE: mai atenta la statisticile economice raportate

CE: mai atenta la statisticile economice raportate

0 90

Executivul UE vrea ca Eurostat, biroul european de statistica, sa poata efectua vizite mai frecvente si mai cuprinzatoare in tarile membre, pentru a verifica statisticile economice, daca un stat este suspus procedurii deficitului bugetar excesiv.
In plus, daca intr-o tara sunt identificate probleme specifice, Eurostat va putea sa planifice vizite pentru a regla chestiunile metodologice.
„Obiectivul este de a permite Comisiei si statelor europene sa colaboreze mai eficace, imbunatatind calitatea si acuratetea statisticilor financiare ale guvernelor”, se arata intr-un comunicat al CE.
Potrivit propunerii CE, statele UE ar trebui sa permita Eurostat acces la informatiile necesare analizarii calitatii datelor statistice.
„Aceasta propunere va consolida capacitatea UE de a combate raportarile statistice incorecte”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.
El spera ca schimbarea regulamentului va fi adoptata de statele membre si Parlamentul European, mentionand ca fiecare stat are responsabilitatea furnizarii de informatii exacte si corecte referitoare la bugetul national si finantele publice.
Rehn a adaugat ca acest fapt este absolut esential pentru functionarea zonei euro si increderea reciproca din UE.
Intr-un raport publicat in ianuarie, Comisia Europeana a criticat Grecia pentru gravele nereguli existente in statisticile economice.
In octombrie, Grecia a revizuit in crestere estimarea privind deficitul bugetar din 2009, de la 3,7% din PIB la 12,5%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.