Ce își dorește Generaţia Z la angajare

Ce își dorește Generaţia Z la angajare

0 230

Ce semnifică această sintagmă care se referă la tinerii din ientervalul 17-25 de ani. Din câte se pare, în acest moment, putem vorbi de una dintre cele mai active categorii pe piața muncii în ceea ce privește aplicările, dar, totodată, sunt și extrem de căutați și de doriți de către angajatori.
Conform wikipedia Generația Z, sau Gen Z pe scurt, este cohorta demografică ce se succede milenialilor (sau Generației Y) și precede Generația Alpha. Nașterea celor din această generație a început în anul 1997 și s-a terminat în anul 2012. Majoritatea membrilor Generației Z au folosit tehnologia digitală de la o vârstă fragedă și sunt familiarizați cu internetul și cu social media, dar nu sunt neapărat alfabetizați digital. Generația Z are tendința de a fi cumpătată și de evita riscurile în comparație cu milenialii, și are tendința de a fi mai flexibilă la locurile de muncă. Cu toate acestea, chiar dacă are rate mai mici de fete adolescente cu sarcini, de dependenți de băutură și de droguri în comparație cu generațiile anterioare, generația a fost caracterizată în mass-media și ca fiind anxioasă și deprimată. Unii comentatori cred că aceste efecte au drept cauză timpul acordat rețelelor sociale, smartphone-urilor, pandemiei Coronavirus și recesiunii provocate de aceasta.

Salariul și oportunităţile de avansare în carieră sunt cele mai importante aspecte de care ţine cont Generaţia Z la angajare

Cei de la eJobs au realizat în luna ianuarie a.c. un sondaj, realizat pe 1.900 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. 60% dintre ei sunt angajaţi, 30% studenţi sau fără ocupaţie, iar 5% sunt deja manageri.
În studiu se arată că 70% dintre tinerii, cei care au între 18 şi 25 de ani, consideră că salariul corect pentru nivelul lor de experienţă este cuprins între 3.000 şi 7.000 de lei.
Peste 10% dintre respondenţi cred că ar merita chiar 2.000 de euro pe lună. Un procent foarte mic dintre tineri s-ar mulţumi cu salarii între 2.000 şi 3.000 de lei.
Iată ce spune preşedintele patronatului IMM-urilor din Regiunea Centru (formata din județele Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Covasna, Harghita), socilologul Radu Bălănean: Ei, cu certitudine, funcționează altfel. Eu nu sunt neîncrezător că n-ar putea să facă față unor provocări, pentru că ei s-au dezvoltat altfel. Totul este să fie înțeleși și ei să-și găsească acel loc de muncă în care să performeze. Altfel n-ai cum să obții astfel de venituri. Așteptările sunt în concordanță cu nevoile personale. Și asta este o chestiune generală, care nu ține de Generația Z. Din păcate, o bună parte din vârfurile noastre, și aici mă refer la vârfuri în diferite domenii, pleacă. Și asta este o realitatea tristă.
În general se consideră că nașterea celor din această generație a început în anul 1997 și s-a terminat în anul 2012. Majoritatea membrilor Generației Z sunt copiii celor din generația X] și, uneori, a milenialilor (vezi în foto și principalele calități ale celor patru generații active în piața muncii).
Caracteristici confirmate la aceste persoane de până la 25 de ani par a fi acumularea rapidă de experienţă, mai ales în domeniul IT, şi un anumit dinamism pe piaţa muncii interne dar și europene. Acești tineri, în situația în care nu-și gasesc ceva potrivit pentru ei pe piața muncii din țară nu ezită să plece în lume (Europa).

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.