CE ÎNGRIJOREAZĂ MAI TARE AMERICANII: CODURILE PENALE ORI PETROLUL DIN MAREA NEAGRĂ?

CE ÎNGRIJOREAZĂ MAI TARE AMERICANII: CODURILE PENALE ORI PETROLUL DIN MAREA NEAGRĂ?

1 319

Ziua de ieri a debutat cu un comunicat comun surprinzător din partea mai multor state ale lumii, 12, brusc îngrijorate de soarta legilor justiției din România. Apelul a produs agitație mare la noi, dînd apă la moară adversarilor PSD. Marea întrebare e dacă nu cumva respectivul comunicat nu maschează, abil, un altul, care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decît codurile penale.
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei” se arată în mesajul celor 12 ambasade ale SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia.
O listă cam ciudată: cîteva țări membre ale UE, cîteva țări europene din afara UE plus două de pe continentul nord-american. Cum s-au găsit între ele și au decis la comun să susțină respectivul comunicat? Au fost și alte țări importante, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Japonia ori Austria care au fost solicitate, dar au refuzat să semneze? S-au tras bilețele dintr-o pălărie?
Pe undeva, apelul de ieri amintește de straniul demers al ambasadei Suediei, de acum doi ani, de a face un film omagial despre Laura Kovesi, în care ambasadori străini (SUA și Finlanda) îi aduceau acesteia osanale. Filmul era difuzat, reamintim, într-un moment dificil pentru Kovesi, cînd criticile la adresa ei începeau să se întețească, chiar șefa DNA vorbind cu acel prilej despre presiunile tot mai mari la adresa ei.
Și apelul de ieri aduce mai degrabă a improvizație grăbită, genul de acțiune inițiată de cineva și prezentată altora prin telefon întru susținere: ”Te bagi?”36318544_10160730850765454_5670248139513135104_oCare ar fi în acest caz, însă, rostul unui asemenea demers?
O ipoteză ar fi că un stat (sau mai multe), cu mare greutate, a vrut să bată șaua ca să priceapă iapa; un mesaj prin care României să i se transmită că trebui să se dea pe brazdă urgent dacă nu vrea să-și strice imaginea și mai rău.
României sau, mai degrabă, PSD.
Pentru că, interesant de remarcat, tot ambasada SUA a mai transmis un mesaj, rămas în umbră.
Unul care sună cam așa:
Conferinţa Mondială a Gazelor tocmai s-a încheiat la Washington. SUA sprijină de mulţi ani securitatea energetică europeană şi diversificarea surselor şi rutelor de tranzit. România are o oportunitate extraordinară de a adopta o legislaţie care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Producţia viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimiţând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume şi transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securităţii energetice”.Comunicatul mai face o trimitere la un interviu oferit presei de la noi, zilele trecute, de Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în carea aceasta își exprimă nemulțumirea profundă față de tărăgănarea, de către actuala putere, a adoptării legii care ar da undă verde exploatării gazelor din Marea Neagră.”Este un subiect pe care Ambasada îl discută, pe care Guvernul SUA îl discută, pe care eu l-am discutat cu reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, atât cu cei de la Washington, cât şi cu cei de la Bucureşti care au venit în vizită la Washington. Cred că există un nivel foarte amplu de conştientizare că adoptarea legii offshore este o cerinţă de bază pentru producţia offshore de gaze naturale”  spus Oudkirk.
Legea în cauză era atunci pe ordinea de zi a Comisiei de industrii a Camerei Deputaților; dacă e nu e adoptată pînă în toamnă, avertiza emisarul american, lucrurile se vor complica serios, iar giganții energetici americani nu vor mai putea face investițiile de rigoare. ”Nu aş vrea să atribui cele întâmplate unei rele intenţii” mai spunea americanca.
Problema e că amintita comisie, condusă de un pesedist, a cerut amînarea dezbaterii pînă pe 27 septembrie, ceea ce ar cam depăși termenul convenabil americanilor.
Simultaneitatea apariției celor două comunicate, cel american privind afacerile unor mega-companii petroliere și cel americano-european privind codurile penale ridică în mod clar întrebarea care dintre ele exprimă cu adevărat îngrijorarea unor parteneri ai României.
Cel privind soarta corupției de la noi, ori cel legat de exploatări de miliarde de dolari, în anii care vin, în beneficiul unor giganți ai afacerilor internaționale?
Și care dintre ele a fost încropit doar pentru a-l masca pe celălalt? Un lucru e clar, în această săptămână se va un vot care va fi sau nu o masură a tradarii nationale. (Bogdan Tiberiu IACOB)

http://inpolitics.ro/

COMENTARII

  1. Este clar ca PSD nu a tradat Romania prin legea offshore fiindca cere ca minimum 50% din productia de gaze sa apartina Romaniei ca sa asigure independnta energetica a tarii si restul sa fie distribuit celorlalte tari din europa centrala si chiar ucrainei dupa cum vrea BABA MERKEL In plus le impoziteaza productia in functie de pretul gazului in fiecare luna.
    Desi OMV si EXXON amennita ca s-ar putea sa nu investeasca vor accepta regulile impuse de PDS fiindca nu vor sa piarda accesul la zacaminte.
    Ma revolta atitudinea lesbiencei Cristina Pruna de la USR care cu gura plina de sperma dementului soros l-a creticat pe Dragnea ca ea nu mai poate face nici o afacere fara aprobarea lui. Probabil ca lesbianca care nu are nici o facultate si care s-a plimbat prin franta, scotia, austria sugindu-i mititelul lui soros este foarte suparata pentru ca ar fi vrut sa vinda gazul din Marea Neagra pe nimic ca sa incasese niste sute de milioane spaga pe care sa le distribuie homosexualilor si lesbiencelor din USR. PSD vrea independenta energetica a Romaniei si are o polica care apara interesle cetateanului in timp ce USR si PNL executa ordinele stapinilor care ii platesc si nu-i intereseaza cetatenii. In plus vor sa-si intareasca fortele cu „zeitza Justitiei” zisa cucuveaua mov care este agent CIA organizatie ce a finantat retelele soros.
    USR si PNL sant formate din agenti straini deci tradatori care trebuie executati sau sa dispara din arena politica a tarii. Daca ii executam pe toti vom acoperii tara in sperma lui soros.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.