Ce de treaba are perechea prezidentiala…

Ce de treaba are perechea prezidentiala…

0 680

„Primarul Sibiului, Klaus Johannis, are vechi relatii cu presedintele Austriei, Heintz Fischer, care l-a si invitat oficial, insa… la deschiderea Festivalului de la Szalsburg.  Dar ehehei, inca din data de 11 iunie 2009  primarului Sibiului i-a înmânat Marea medalie de onoare din argint pentru merit a Republicii Austria prezentată de președintele federal la Rezidența Austriacă în București.
În discursul său (Luadatio), ambasadorul austriac, Martin Eichtinger,  a adus complimente primarului Johannis, ca  un prieten bun al Austriei. El a subliniat faptul că în anul 2007, când Sibiul a fost ales Capitala europeană a culturii,Johannis a oferit un «loc» de onoare pentru prezentarea culturii și istoriei austriece. În calitatea lui (de primar) a susținut interesele celor de origine austriacă din populația vorbitoare de limbă germana a României.” (I-auzi !!) Aceasta era traducerea textului de pe site-ul ambasadei austriece de la București. Altfel zis, singele apa nu se face. Corect!

Sa vedem cu intarziere… in ce a constat insa „locul” oferit de Iohannis în cadrul evenimentelor derulate pe parcursul anului 2007, când Sibiul a fost Capitala culturală a Europei, alături de Luxemburg?
Iată niște titluri din presă: „Austria ocupă Piața Mare” și „Imperiul la Periferie. Urme Austriece în Sibiu”. Iar acolo erau niste citate  despre expoziția din centrul Sibiului: „1691 – 1918. Două secole de dominație austriacă în Transilvania. Piața Mare va fi locul de desfășurare al «forțelor» culturale ale Austriei care intră în Programul Sibiu Capitala Culturala Europeană 2007 cu cea mai grandioasa expoziție întâlnită în oraș până acum. Evenimentul austriecilor aduce în centrul istoric al Sibiului patru instalații urișe ce înglobeaza patru simboluri universale”.iohannis-decoratii primte
Cele patru instalații ( un ochi, o gura, un nas, o ureche) atrag atenția în mod simbolic asupra urmelor lăsate de austrieci în Sibiu între 1691 și 1918. Instalația Ochiul, Urechea si Gura vor fi expuse în Piața Mare, iar Nasul în Piața Mică.”
Iată și prezentarea de pe site-ul oficial, plus tarifele de vizitare: „Expoziţia prezintă cei peste 250 de ani de influenţă austriacă în Transilvania. Pentru că în Sibiu, capitala Transilvaniei Habsburgice (!?) din 1692 până 1791, respectiv din 1850 până în 1918, această influenţă poate fi întâlnită la fiecare pas, expoziţia abordează această perioadă din istoria Sibiului şi a Transilvaniei dintr-o dubla perspectivă: cea centrală a imperiului şi cea locală a diferitelor grupuri etnice, religioase şi politice din Transilvania, cu consecinţele pe care această influenţă le-a avut.” (http://www.sibiu2007.ro/ro3/detaliu_eveniment.php?ideveniment=2567)
Patronul austriac Gerald Schweighofercel cu taiatul padurilor! – a participat și el la întâlnirea membrilor Clubului Economic German (Deutschen Wirtschaftsclub) de la Biertan, din vara anului 2007, atunci când s-a lansat pentru prima dată ideea de candidatură a lui Klaus Iohannis la preşedinţia României.
Toți membrii Deutschen Wirtschaftsclub Rumänien (DWR), și-au luat angajamentul să-l susțină financiar pe candidatul Klaus Iohannis, care urma să candideze ca independent în anul 2009 sub  deviza „Pentru ca România să arăte ca Sibiul”. Însă Traian Băsescu le-a tăiat nemţilor entuziasmul dupa ce o fi citit stenogramele de la „ochiul si timpanul
„Tarife pentru vizitatorii romani (caci de vreo 2000 de ani erau si ei pe-aici prin Transilvania…) adulţi: 12 lei/bilet;
Tarife reduse pentru grupuri organizate de minim 10 persoane (adulţi): 8 lei/bilet;
Tarife cu reducere pentru copii, elevi, studenţi, militari şi pensionari: 3lei/bilet.
Comentariul autorilor autohtoni: ”Din pacate, totul a fost un mare kitsch, niște eșavodaje hidoase care înfățișau organele umane respective. Am înțeles, fără echivoc,  că Sibiul a reprezentat pentru ocupanții austrieci „ochiul și urechea” Imperiului, adică exact sintagma cu care odinioara era numită în batjocură Securitatea, mai precis acea parte a ei care se ocupa cu poliția politică și delațiunea…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.