CE de acord cu procedura de numire la vârful Parchetului General şi...

CE de acord cu procedura de numire la vârful Parchetului General şi al DNA

0 539
Schimbările efectuate în procedura de numire a procurorului general ÅŸi a procurorului ÅŸef al DNA, în măsura în care ele au fost permise de textul de lege, sunt agreate de Comisia Europeană, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul român al justiÅ£iei Mona Pivniceru, după întrevederile cu vicepreÅŸedintele CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiÅ£ie, ÅŸi secretarul general al Comisiei Europene (CE), Catherine Day.    "Am vorbit despre cvasitotalitatea problemelor din sistemul judiciar, cu accent pe procedura pe care am demarat-o de numire a procurorului general ÅŸi a procurorului ÅŸef al DNA ÅŸi pe modalitatea de implementare a acordurilor printr-un memorandum adoptat deja de Guvernul român, precum ÅŸi pe obligaÅ£ia Parlamentului de a modifica câteva legi necesare pentru degrevarea judecătorilor de dosare', a declarat Mona Pivniceru.
Ea a adăugat că a mai discutat cu oficialii europeni despre schimbarea viziunii noului Cod de Procedură Penală asupra competenÅ£ei Înaltei CurÅ£i de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie 'prin reducerea ei ÅŸi lăsarea ei ca instanţă de control judiciar ÅŸi de unificare a jurisprudenÅ£ei".
În ceea ce priveÅŸte schimbările din procedura de numire a procurorului general ÅŸi a noului procuror ÅŸef al DNA, pe care CE a comunicat public chiar joi că aÅŸteaptă să fie prezentate în întâlnirea cu Catherine Day, noul ministru al justiÅ£iei a spus că ele au fost agreate, dar că a explicat "care este substanÅ£a textului, ce nu permite extensii de ordine sau de proceduri care să îi compromită substanÅ£a".
"Până la urmă alegerea procurorului general ÅŸi a procurorului ÅŸef al DNA îi aparÅ£ine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General ÅŸi procuri de la DNA, cu condiÅ£ia ca aceÅŸtia să fie ÅŸi formatori la Institutul NaÅ£ional al Magistraturii, un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul NaÅ£ional al Magistraturii, ÅŸi un psiholog, toată această comisie de recomandare concurând la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere, adică un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat ÅŸi cu abilităţile necesare de a ocupa aceste funcÅ£ii", a mai spus ministrul justiÅ£iei.  
Mona Pivniceru susÅ£ine că a trebuit să explice oficialilor Comisiei că procedura este la limita între concurs, examen ÅŸi promovare.
"Textul care s-a aplicat din 2005 fără a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune că ministrul justiÅ£iei propune. Noi, în deschiderea faţă de Comisie, am agreat ideea acestei transparenÅ£e, care nu rămâne însă decât o propunere. Indiferent de publicitatea acestei comisii, este competenÅ£a exclusivă a ministrului de a opta între candidaturile propuse de aceasta. Deci nu putem identifica o propunere, o responsabilitate a ministrului cu un examen sau un concurs sau un examen de promovare care se desfăşoară în alÅ£i parametri", a explicat ministrul justiÅ£iei.  
Oficialul guvernamental a adăugat că i s-a sugerat "o listă scurtă ÅŸi o listă lungă a candidaÅ£ilor, pentru că s-a înÅ£eles că nu pot fi notaÅ£i, pentru că nu este concurs, este doar un sprijin pentru ministru de a opta pentru variante corecte".  
Despre legea de numire a ÅŸefilor de la Parchetul General ÅŸi DNA, ministrul a explicat că "legea a fost schimbată în anul 2005, în baza acelei legi s-au operat două numiri în sistem la vârf, ea nu a constituit obiect de contestare publică, nici de dispută', apreciind că 'probabil evenimentele din vară au făcut ca CE să fie puÅ£in mai atentă asupra tuturor modificărilor din România, nu numai din această zonă".
"Evident, eu nu pot să-mi asum în nicio modalitate schimbarea sensului textului de lege. În definitiv, sunt doar un ministru care aplică această lege aÅŸa cum este ea. Când se va voi schimbarea ei, Parlamentul va face cuvenitele modificări în sensul în care doreÅŸte Comisia", a conchis Mona Pivniceru.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.