CCR s-a vopsit portocaliu?

CCR s-a vopsit portocaliu?

0 90

Curtea Constitutionala a Romaniei(CCR) a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca legile dialogului social si salarizarii profesorilor, asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea, sunt constitutionale. Astfel, judecatorii CCR au respins sesizarile formulate de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat si Partidului National Liberal privind neconstitutionalitatea Codului de dialog social si a Legii salarizarii profesorilor.
Deciziile CCR sunt definitive si general obligatorii, urmand sa fie inaintate presedintelui Romaniei in vederea promulgarii celor doua acte normative.
Legea dialogului social si Legea privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic au fost contestate in 21 aprilie la CCR de 110 deputati PSD si PNL.

Victor Ponta: Curtea Constitutionala actioneaza eminamente politic
Reamintim ca in faza de asumare parlamentara social-democratii si liberalii au contestat atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond.
„Criticam procedura, deoarece din nou se trec abuziv prin Parlament doua proiecte importante prin angajarea raspunderii. Desi Constitutia prevede ca angajarea raspunderii sa aiba loc in conditii deosebite, noi nu consideram ca acestea reprezentau o urgenta. In plus, Guvernul si-a angajat raspunderea pe cele doua proiecte fara a avea avizul CES”, a precizat atunci liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa.
In ceea ce priveste aspectele pe fond la Legea salarizarii profesorilor, PNL si PSD critica evitarea principiului constitutional al negocierii colective, reducerea salariilor in cursul executiei bugetare si faptul ca, in decurs de un an, „s-a bulversat complet sistemul de salarizare a bugetarilor prin adoptarea a cinci legi in acest sens”.
„La Legea Codului de dialog social, pe fond, criticam incalcarea libertatii de asociere si limitarea drepturilor sindicale, de negociere, reducerea rolului CES si inlocuirea sa cu un alt organism, cat si ingradirea dreptului la greva”, a adaugat social-democratul.Presedintele PSD, Victor Ponta, considera ca decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea Legii dialogului social si a Legii salarizarii profesorilor in 2011 creeaza precedente „extrem de periculoase”. „Curtea Constitutionala actioneaza eminamente politic si creaza niste precedente extrem de periculoase pentru viitor”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, presedintele PSD, Victor Ponta, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale privind cele doua legi asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.