Cautarile pilotulului disparut continua

Cautarile pilotulului disparut continua

0 767

1350 de persoane au fost mobilizate luni dimineata pentru cautarea pilotului planorului disparut joi dupa-amiaza. Alte trei judete – Harghita, Covasna si Bacau – au fost adaugate celor 8 in care cautatorii au scotocit in weekend pentru a da de urma disparutului

1350 de persoane au fost mobilizate luni dimineata pentru cautarea pilotului planorului disparut joi dupa-amiaza. Alte trei judete – Harghita, Covasna si Bacau – au fost adaugate celor 8 in care cautatorii au scotocit in weekend pentru a da de urma disparutului. Mircea Craciun era cel mai bun pilot roman in planorismul de distanta si se pregatea sa bata un record de 1.000 de kilometri la o competitie care se va desfasura in Germania.
Pilotul a asamblat un planor ultraperformant fabricat in Africa de Sud si efectua primul zbor cu acest aparat. Mircea Craciun nu avea un plan de zbor iar singura posibilitate de contact cu solul era cu ajutorul telefonului mobil, al carui semnal s-a pierdut la mai putin de o ora de la decolare.
Seara, in apropiere de ora 22:00, Romatsa a alertat ISU Brasov asupra faptului ca planorul nu a mai revenit la sol dupa decolare.
De vineri dimineata au inceput cautarile, care s-au extins pe masura ce s-au aflat informatii noi despre planor. Luni, s-a juns la un numar de 1.350 de oameni – reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Apararii Nationale, salvamontisti si voluntari, in cautarea planorului si pilotului. Daca la inceput planoristul a fost cautat de salvatorii brasoveni, cautarea s-a extins rapid si in alte judete.planor disparut

De luni dimineata, cautarile s-au extins si in judetele Harghita, Covansa si Bacau, astfel ca pilotul este cautat acum in 11 judete. Secretarul de stat Raed Arafat a stat de vorba cu fiul pilotului si a aflat traseele pe care acesta le parcurge de obice. De asemenea, au fost analizate fotografii facute de amatori unor planoare si se ia in calcul cautarea in zonele in care au fost facute aceste fotografii.
O fotografie cu planorul le ofera unele indicii cautatorilor, insa nu se cunoaste daca acesta a aterizat la doar cateva minute sau la cateva ore dupa ce a fost facuta poza. Comandamentul de la Predeal ia in calcul trei trasee ipotetice pe care ar fi putut zbura planorul, in functie de evolutie vremii de joi.
Traseele acopera sute de kilometri iar cautarea este extrem de anevoioasa. Salvatorii au declarat insa ca nu renunta si nu si-au pierdut speranta ca pilotul ar mai putea fi in viata.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.