Cate kg de Ardeal incap intr-o valiza diplomatica?

Cate kg de Ardeal incap intr-o valiza diplomatica?

0 106
Animati de un antimaghiarism feroce, guvernantii sunt pe cale sa inabuse in fasa o fapta buna. Nemeth Zsolt, ambasadorul nauc, cu priviri de sogor aghezmuit cu palinka, ameninta ca Ungaria va arbora toate steagurile Tinutului Secuiesc date jos de romanii rai si sovini. Premierul se incordeaza patriotic si ii face obraznici pe maghiarii de la Budapesta in loc sa-i invite sa ia toate steagurile alb-verde-rosii de pe la noi si sa le infiga in portdrapelele lor. Dar sa nu se opreasca aici. Daca tot vor sa ofere spatiu de manifestare vointei de autonomie a maghiarilor de la noi, pot sa le organizeze la ei tinutul secuiesc. In locul lui Ponta, ii invitam in Harghita si Covasna sa vina sa ia masurile, ca sa-i poata face o replica fidela in marginea Budapestei. N-ar fi fost mai bine si mai diplomatic?
In schimb, s-a vazut ca daca steagurile maghiare nu falfaie, nici tribunilor de la noi nu li se falfaie de interesele lor de imagine. De doua zile, rrrrrrrromani imbatati de amor de patrie ii pun la punct prin studiouri pe maghiarii lui Viktor Orban, despre care toata lumea stie ca are nevoie ca de aer de voturile ungurimii din Harcov in campania aflata in suferinta in Ungaria. Faptul ca ambasadorul Nemeth ne ameninta cu arborarea in tara vecina a steagurilor secuiesti este apa de ploaie pe langa tuica tare cu care se pileau unguromanii la taberele de vara din Covasna sau, mai recent, in campania electorala de anul trecut. Atunci, un ungure cu ascendente in securitatea lor batea Romania cu mult mai mult tupeu decat protestele hazlii ale diplomatului Nemeth, facandu-si o campanie groasa pe plaiurile noastre. Baiatul ala chiar merita aruncat inapoi in suturi; cum nimeni nu a reactionat corect, ungurii lui Orban or fi confundat definitiv Harghita si Covasna cu un colegiu electoral din Ungaria. De-aia vin acum sa verse lacrimi pe stindardele secuiesti care, cum suna unul din bancurile bune pe seama tinutului ipotetic, nu vor mai avea lemn de lance dupa ce forestierul Verestoy a defrisat ca-n palma padurile din zona.
Patriotii de serviciu ar fi avut toate motivele atunci sa li se urce tensiunea in vene. Incidentul Nemeth este un deranj inutil. Bonomul asta vrea sa ia steagurile si sa care autonomia secuiasca in Ungaria pentru ca nu se simte bine in Romania. In loc sa ne burzuluim, e cazul sa constatam ca asta ne scapa de o mica pacoste. Cat Ardeal simbolic incape intr-o valiză diplomatică? Si cu cata autonomie in bagaje putea sa iasa asta din tara ?
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.