Cătălin Leonte – după criză ,,întregul sector economic trebuie sprijinit pentru a-și...

Cătălin Leonte – după criză ,,întregul sector economic trebuie sprijinit pentru a-și relansa activitatea”

0 197

  • Aș dori să întreb cum vedeți că va afecta acest virus populația din punct de vedere economic?
  • Dincolo de aspectele sanitare, unde ne dorim și ne rugăm ca efectele să fie cât mai mici vând în vedere că ultimele zile ne-au demonstrat că nu suntem pregătiți și că cei expuși primii sunt cadrele medicale adevărata problemă va fi cea economică.
    25% din populația țării trăiește de la o lună la alta, adica la limita subzistenței. După una, două luni de zile fără încasări și când rezervele se vor fi terminat, principala problemă acută a acestora va fi cea a subzistențeia a celor necesare traiului, în speță a alimentelor. La acest procent de 25% din oameni se adaugă cei care în ultima lună s-au repatriat și care lucrau ca zilieri și care și ei la rândul lor nu au nici ei multe rezerve și peste o lună, două vot fi în aceași situație ca cei anterior amintiți.
  • Cum este apărat capital românesc, cât mai este acesta, din firmele mici și mijlocii!
  • O problemă în egală măsură mare, la fel de gravă, va fi la nivelul economiei românești. Să le luăm pe rând. Amintesc că un întreg segment al economiei – industria Horeca – este la pământ. Este greu de crezut că după terminarea acestei perioade relansarea economică va fi aproape instantanee. Personal estimez că va un proces de durată. Acest restart îl văd ca încadrându-se pe o perioadă de minim un an, în scenariul optimist. Ori în această perioadă toate aceste firme vor trebui să fie sprijinite pentru asi relansa activitatea. Întreg sectorul economic trebuie sprijinit pentru a-și relansa activitatea. Marea majoritate a firmelor mici și mijlocii care au fost nevoite să-și trimită oamenii în șomaj, firme ce nu au producție și nu înregistrază venituri în această perioadă, vor fi de asemenea puse în situația de a nu avea cu ce să repornească activitatea dacă nu sunt sprijinite.
    Putem însă să ne uităm cum reacționează alte democrații consolidate. Ne uităm la măsurile luate de Statele Unite ale Americii sub administrația Trump în aceste ultimile zile . Vorbim de o infuzie de 2.200 de miliarde de dolari într-un amplu plan ce include printre altele sprijinirea firmelor dar și implicit, în mod direct, a cetățenilor. Astfel fiecare cetățean american – inclusiv copii,n.r. – vor beneficia de un sprijin de 1200 de dolari pe lună, pentru cei care au până la 75.000 de dolari pe an. Măsuri similare sunt luate în Franța sau Germania. Asteptăm cu interes aceleași măsuri coerente nebirocratice și transparente și clare și în cazul România pentru că cea mai mare problemă este incertitudinea în rândul oamenilor și a întreprinzătorilor, ori în lipsa transparenței, acest lucru va crea probleme.
  • Cum comentați decizia de azi a ministrului Sănătății de a demisiona fix la o lună de la primul caz de coronavirus?
  • Exact ceea ce am mai spus in ziua de eieri. În domeniul unde lucrez, în management există sintagma ,,manageri de vreme bună”. Cât este vreme bună hop și ei, când. Nici nu strică, dar nici nu fac nici un bine. Dar în momente de criză, când este nevoie de competență și măsuri ferme, atunci se văd caracterele.
    Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.