Cât de optimişti sunt românii faţă de alte popoare

Cât de optimişti sunt românii faţă de alte popoare

0 196

Ce cred românii
Românii cred că starea economiei mondiale se va îmbunătăţi în 2020, temperatura medie va creşte, românii vor petrece mai mult timp online decât în faţa televizorului, traficul va fi mai dificil dar, finalmente, 2020 va fi un an mai bun, se arată într-un studiu global Ipsos.
Compania de cercetare de piaţă şi-a propus să investigheze opiniile cetăţenilor din 33 de state faţă de o gamă largă de subiecte, de la climă la bani, de la terorism la relaţiile dintre bărbaţi şi femei şi de la singurătate la social media.

81% dintre români (cu 13 puncte procentuale peste media Europei) se aşteaptă ca 2020 să fie un an mai bun pentru ei comparativ cu precedentul. În acelaşi timp, 4 din 5 conaţionali recunosc că 2019 a fost un an dificil pentru România în general, comparativ cu 65% dintre respondenţii la nivel global care cred acelaşi lucru despre ţara lor.

Circa 93% dintre români îşi propun un 2020 în care să fie mai atenţi la propriile nevoi şi priorităţi, dar şi să investească în relaţia cu cei dragi. Acest procent ne situează pe primele 4 poziţii globale (alături de culturi precum cele din Peru, China sau Mexic), mult peste media europeană de 65%.

Mai detaşaţi faţă de problemele economiei mondiale, românii îşi menţin tonul pozitiv cu privire la predicţiile pentru 2020. 64% dintre cei intervievaţi sunt de părere că economia mondială înregistrează un trend ascendent. La polul opus se află culturile mai „lucide“, precum francezii, belgienii, suedezii sau japonezii. Ungurii şi polonezii se situează puţin sub media clasamentului, cu un nivel de acord de 48 şi respectiv 44 de procente.

optimisti

Traficul rutier se va înrăutăţi
Începutul de an aduce o notă idealistă şi vis-à-vis de egalitatea de gen în câmpul muncii: aproape jumătate dintre români anticipează că femeile vor fi cel puţin la fel de bine plătite precum bărbaţii, pe poziţii similare. Peste media mondială (44%) sunt înregistrate percepţiile respondenţilor din India (71%), Turcia (59%) sau Singapore (51%).

Puţin probabil să folosim reţelele sociale mai puţin decât în 2019. La nivel global, peste 57% din populaţia investigată îşi propune să folosească social media cel puţin cu aceeaşi frecvenţă că până în prezent. Românii depăşesc estimările globale, 60% dintre ei afirmând că este puţin probabil să reducă utilizarea reţelelor sociale în 2020. În aceeaşi linie, doar un sfert dintre români se tem că în anul 2020 se vor simţi singuri în cea mai mare parte a timpului. Culturile individualiste au o viziune mai sceptică: Suedia (35%), Polonia (34%) şi Franţa (31%).

Încălzirea globală şi efectele ei rămân o preocupare şi în 2020. Cel puţin la nivel declarativ, 72% dintre români şi 77% din populaţia lumii sunt conştienţi de efectele defectuoase ale stilului nostru de viaţă asupra naturii şi cred că ele se vor resimţi la scară largă şi în acest an. În acelaşi timp, aproape două treimi dintre români (63%) se aşteaptă ca traficul în zona în care trăiesc să se înrăutăţească. E o cifră ce ne plasează în prima jumătate a clasamentului, peste media globală (58%) sau cea europeană (54%).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.