Castelul Plesa ar putea fi restaurat

Castelul Plesa ar putea fi restaurat

0 185

Castelul Plesa ar putea fi restaurat Castelul Plesa din localitatea mehedinteana Obarsia de Camp, construit in 1892 de boierul Gheorghe Plesa, in stilul palatelor de pe Valea Loirei, din Franta, este la un pas de a deveni ruina.
In 25 februarie 2004, acest monument neoclasic, aflat pe lista de patrimoniu, cu 50 de incaperi, pictat de zeci de pictori din intreaga lume, cu scari de lemn sculptate, cu oglinzi venetiene, semineu si o instalatie de termoficare unica in Romania acelor ani, a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani, la o licitatie organizata de primaria comunei Obarsia de Camp, omului de afaceri belgian Michel Cappellen.
“Prin contract, acesta s-a obligat sa renoveze cladirea. Din pacate, pana la aceasta data nu a efectuat nici o lucrare, din care cauza castelul este in pericol sa se naruiasca”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul localitatii, Florea Stanaia.
In opinia acestuia, autoritatile locale trebuie sa demareze procedurile de reziliere ale contractului de concesiune, astfel incat aceasta capodopera arhitecturala a stilului neoclasic sa fie salvat.
“Vom propune Ministerului Culturii si Consiliului Judetean Mehedinti un parteneriat pentru restaurarea castelului Plesa si, eventual, introducerea lui in circuitul turistic European”, a precizat Stanaia.
De asemenea, suprafata de teren de 42 de hectare concesionata belgianului, pe care acesta intentiona sa amenajeze cel mai mare teren de golf din Europa, va fi preluat de Consiliul Local si transfomat, eventual, in izlaz comunal.
Castelul de Obarsia de Camp a fost construit de Gheorghe Plesa, intelectual cu studii de drept in Franta, unde la 90 de ani a si murit, nelasand in urma vreun urmas. El ar fi folosit banii, pe care tatal acestuia, cojocar de meserie, ii furase de la un turc care strangea birurile in zona. Lucrarile au demarat in timp ce Gheorghe Plesa era indragostit de o frantuzoaica frumoasa careia, pentru ai intra in gratii, i-a promis un castel, intrucat palatul nu avea toalete interioare, aceasta ar fi rupt logodna cu Plesa, iar castelul a ramas parasit.
Dupa 1948, acesta a devenit sediul unui SMT si a fost abandonat in 1971. In acea perioada, piesele decorative si de arta din castel au disparut fara urma.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.