Casele de schimb au metehne de bisnitari

Casele de schimb au metehne de bisnitari

1 75

Casele de schimb valutar din Brasov – dar, cu siguranta, si din alte locuri din tara – vor cu tot dinadinsul sa reaminteasca clientilor ca patronii lor sunt fostii schimbaci de la coltul strazii, valutistii experti in inselatorii. Meteahna de a induce in eroare cumparatorul sau vanzatorul de valuta n-a disparut, in ciuda ambalajului de legalitate in care este impachetata astazi afacerea. Din spatele unei indeletniciri la lumina zilei razbat de prea multe ori sechelele viciul nenorocit de a tepui clientii, de care fostii bisnitari nu s-au lecuit inca.
Desi functioneaza legal de foarte multa vreme, proprietarii caselor de schimb nu si-au epuizat inca arsenalul metodelor de pacalire a cetateanului, grabit, neatent sau doar credul. Tertipurile s-au sofisticat atat de mult incat trebuie sa casti bine ochii inainte de a trece pragul acestor stabilimente. Sentimentul cu care pasesti inauntru n-ar trebui sa fie cu nimic diferit de mefienta cu care abordai pe vremuri un valutist pe strada cand aveai cativa dolari de schimbat. Simturile trebuie sa fie la fel de treze ca si atunci.
Este bine sa mergi cu bani bine numarati si cu calculele facute de-acasa; cel mai util instrument in relatia cu fatuca de la ghiseu este insa prezumtia de frauda. Daca vii convins ca baietii astia vor sa te fure cumva, s-ar putea sa te intorci cu toti banii acasa. Altfel, putine sanse.
Pacaleala cu comisionul neafisat – pe care clientii il prezumau a fi zero – a functionat ani de zile pana cand sa se reglementeze clar obligatia de a-l afisa. Dupa ce l-au afisat, l-au scris atat de minuscul si de discret incat oricum nu-l vedeai; doar cel „0” era gigantic si ostentativ.
Ultima gaselnita este afisul dublu. Pe unul sunt scrise cursurile tuturor valutelor, cu precizarea minuscula „la vanzare”, pe celalalt cotatiile „la cumparare”. Se poate ca, din graba, sa-l observi doar pe cel care-ti convine tie si ti se pare cel mai aproape de realitate. Acelasi afis dublu mai include cate o mentiune: cursul pentru plata cash si cel pentru plata cu cec. Sansele de a le remarca sunt si mai mici decat in cazul celorlalte. Dupa semnarea formularului de tranzactionare, e prea tarziu sa mai protestezi daca ceva nu se potriveste cu estimarile tale. Nici chiar inspectorii OJPC nu mai pot face nimic in aceste cazuri. Singurul sfat pe care il dau clientilor este sa citeasca pe indelete toate afisele expuse pe usa inainte de a face schimbul de bani.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.