Casatoria, noua metoda de imbogatire ministeriala

Casatoria, noua metoda de imbogatire ministeriala

0 287

Celebra matusa Tamara, desi in 2005 a patentat metoda de imbogatire cu acelasi nume, nu mai reprezinta decat istorie. Nu de alta, dar o noua metoda de rotunjit averile politcienilor si-a facut aparitia in 2006 – casatoriile de succes.

Doi dintre ministri Cabinetului Tariceanu, Cristian David si Codrut Seres, si-au sporit considerabil averile casatorindu-se, iar pentru un al treilea, Mihail Hardau, nunta fiului a reprezentat o afacere. Cel putin asa arata cele mai recente declaratii de avere ale lor.

Castorie providentiala

Pentru Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare externa si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar,
intilnirea cu Vanda Vlasov, una dintre fiicele avocatului iesean Mihail Vlasov, pare sa fi fost una providentiala. Dupa un divort, Cristian David a decis sa spuna din nou „Da!” la sfirsitul anului 2005. Casatoria cu Vanda Vlasov, sora geamana cu designerul Ingrid Vlasov, i-a dublat averea, aceasta detinind doua apartamente in zone foarte scumpe din Bucuresti (unul in zona Decebal, celalalt la Armeneasca, impreuna valorand in jur de 300.000 de euro). Ministrul a mentionat in ultima sa declaratie de avere si bijuteriile ce apartin sotiei, in valoare de 40.000 de euro. Practic, dupa casatorie, averea ministrului Cristian David s-a dublat, adica a ajuns la 500-600.000 de euro, dupa propria estimare.

Dar de nunta, la avere

O partida foarte buna a facut si fostul ministru al Economiei Codrut Seres. Desi nu are o sotie foarte bogata – fiica fostului sau consilier personal Ioan Pop -, a cistigat la nunta de pe 2 septembrie 2006, aproximativ 70.000 de euro. Suma constituie darul de nunta. Aspect mentionat si in propria declaratie de avere. Trebuie spus ca in rezolutia procurorilor din dosarul privatizarilor se mentioneaza ca principalul acuzat de spionaj, Stamen Stancev, ar fi fost si el invitat la nunta lui Seres.

La averea lui Seres dupa casatorie s-au mai adaugat si doua terenuri, unul cumparat in 2006 de sotia sa, Lorina, in comuna Mogosoaia, iar altul in judetul Maramures. De asemenea, sotii Seres detin impreuna bijuterii de 20.000 de euro, tablouri si icoane de 10.000 de euro si un ceas de 8.000 de euro. O alta sursa de venit pentru fostul ministru a fost participarea in comisiile de privatizare de la Distrigaz Nord si Electrica, ce i-a adus circa 100.000 RON. Totusi, pentu acest lucru, dar si pentru relatia s-a cu bulgarul Stancev, fostul ministru este cercetat pentru tradare.

Afaceri in familia Hardau

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si-a improspatat declaratia de avere cu o nunta. Cea a fiului sau Andrei, care a primit in dar 108.000 de lei. Insa o parte din banii de la nunta au intrat in buzunarul ministrului. „Am trecut in declaratie banii de la nunta ca sa justific achitarea unui imprumut la banca din care am cumparat un teren. Fiul meu l-a cumparat apoi de la mine cu 97.000 de lei, cum este pretul pe piata. Am facut o chestie de familie. Eu i-am cumparat terenul, el mi-a achitat imprumutul, pe care atunci numai eu il puteam face”, spune ministrul Educatiei. Hardau a mai facut o afacere cu fiul sau: el i-a vindut lui Andrei un teren intravilan de peste 1.000 de metri patrati, pe care ministrul il cumparase in 2005 cu 64.000 de lei.

Tot anul trecut, ministrul Educatiei si-a vindut Dacia Supernova si si-a platit avansul la o Skoda. „Sunt mai sarac decit atunci cind eram prefect. Veniturile mele au scazut cu 110 milioane de lei vechi de cand sunt la minister, ceea ce nu este corect, ca un ministru sa cistige mai putin ca un prefect”, sustine Mihail Hardau. Asadar, casatoriile in familiile ministeriale reprezinta modelul de success in viata, dar si in afaceri.

Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.