Casatoria – motiv de controversa

Casatoria – motiv de controversa

0 74

Casatoria, acest sfant legamant pentru unii, pentru altii un simplu contract social, a devenit pe scena societatii romanesti subiect de controversa.


Senatorii juristi s-au gandit ca vechea definitie juridical acestui termen lasa loc de interpretari nu tocmai “ortodoxe”, motiv pentru care au decis, in unanimitate, ca trebuie modificata. Asadar, vechea formulare care declara casatoria ca fiind “liber consimtita intre soti” a fost inlocuita cu prevederea familia „are la baza casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. Care va sa zica, nu se poate citi printre randuri.


Parlamentarii au justificat aceasta masura declarand ca „in ultimii ani, s-a ajuns sa fie atacata institutia fundamentala a familiei, punandu-se problema, inclusiv in tara noastra, a legiferarii casatoriei persoanelor de acelasi sex”, iar „in unele tari s-a ajuns chiar la oficierea unor casatorii intre doi barbati sau doua femei”.


Danemarca e prima tara din lume care a autorizat, la 1 octombrie 1989, un „parteneriat inregistrat” intre homosexuali, care nu le ofera insa dreptul de adoptie si inseminare artificiala. Aceasta tara a fost urmata de Norvegia (1993), Suedia (1994) si Finlanda (2001). De asemenea, si Canada si Spania au legiferat casatoria intre persoane de acelasi sex.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.